Nagyvilág

Az Iszlám Állam újabb rémtetteket hajtott végre

A terroristák agyonlőttek két tunéziai újságírót Líbiában, Szíriában pedig lefejeztek egy imámot.

Iszlamista honlapokon közzétett, képeket is tartalmazó közleményében, amelyeken Szofien Surabi és Nadír Ktari fényképei is láthatók, a csoport azt állítja, hogy “beteljesítette Allah törvényét” a szeptember 9-én a kelet-líbiai Adzsedabjában eltűnt két tunéziai újságírón. A képek hitelességét az AFP független forrásból nem tudta megerősítetni, a tunéziai hatóságokat a francia hírügynökség egyelőre nem tudta elérni.

Közleményében a csoport azzal vádolta a két újságírót, hogy “egy, a vallás ellen küzdő műholdas televízió” munkatársai. Az egyik fényképen a két fiatal férfi elfogásakor látható, gyakorlóruhás, maszkos férfiak oldalán. A negyedik, “Allah törvényének Surabival és Ktarival szemben történő alkalmazása” aláírású felvétel rosszul kivehető, feltehetően egy térdelő férfit ábrázol, akire rálőnek. Szofien Surabi aktív blogger volt a tunéziai forradalom idején, társa, Nadír Kteri fotoriporter.

Szíriában a szélsőséges iszlamista csoport egy imámot fejezett le, akit azzal vádolt, hogy “megsértette Istent” – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH). Az OSDH közleménye szerint a terroristák csütörtök hajnalban fejezték le Abu Hujut falu mecsetjének imámját Haszaka város közelében. A férfit azután fogták el, hogy az Iszlám Állam kivégzéseiről készített videofelvételek láttán “sértő megjegyzéseket tett Istenre, aki mindezt megengedte” – mondta Rámi Abder-Rahmán, a szíriai emigráns szervezet vezetője.

Az OSDH szerint az imám három fia a dzsihádisták fegyverese; az Iszlám Állam most először végzett ki vallási személyt ezzel a váddal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik