Nagyvilág

Ma van karácsony: Egyiptomban

Egyiptom (Egyiptom)
Egyiptom (Egyiptom)

Az Egyiptom 10 százalékát kitévő kopt keresztény közösség ma ünnepli a karácsonyt. Ők nem a Gergely-naptárat használják. Tegnap este, az éjféli misén megjelent Abdel Fatáh Ász-Sziszi elnök is, hogy jó kívánságait fejezze ki. Ezzel ő lett az első egyiptomi elnök, aki részt vett a koptok karácsonyi miséjén.

Az ünnepet több kisebb incidens előzte meg. Két egyiptomi rendőrt ismeretlen maszkos támadók agyonlőttek kedden Dél-Kairóban, ahol egy kopt keresztény templomot őriztek.

A belügyminisztérium szóvivője Háni Abdel Látíf úgy kommentálta az esetet, hogy annak semmi köze sincs a kopt közösséghez, a biztonsági erőket célozták a vélhetően szélsőséges iszlamista szervezetek.

Egyiptomban a kopt keresztények száma 8,5-9 millió főre tehető és néhány merényletet leszámítva békében élnek az országban a muszlimokkal.

Fotó: Jászberényi Sándor

A legkomolyabb év, a hagyományosan hadsereg párti és az iszlamista kormányzást elutasító közösségnek 2013 volt. Abdel Fatáh Ász Sziszi katonai hatalomátvételét követően a megbuktatott iszlamista Mozgalom, a Muzulmán Testvériség és támogatóik a kopt keresztényeket tették felelőssé, sok keresztény tulajdonban lévő házat, üzletet és templomot gyújtottak fel.

Jelenleg is nagy a készültség az országban a terrortámadások miatt. A sinai félszigetet műveleti zónává nyilvánította a hadsereg, jelentős csapatokat állomásoztat a határ mellett, hogy felszámolja azokat a terrorista sejteket, melyek az iszlamista Mohamed Murszi elnök elmozdítása óta aktivizálódtak a félszigeten.

Ezek közül a legjelentősebb terrorszervezet az Ánszár Ál Bejt Ál Mákdísz (A szent Ház támogatói) nemrég jelentette be csatlakozását az Iszlám Állam terrorszervezethez.

Galériánkban a kopt keresztényekről készült fotósorozatunkat tekintheti meg.

.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik