Nagyvilág

Egy üres töltény miatt 3 év börtön

al-Dzsazíra  (al-Dzsazíra )
al-Dzsazíra  (al-Dzsazíra )

Az egyiptomi fellebbviteli bíróság csütörtökön elrendelte a bebörtönzött al-Dzsazíra-újságírók perének újratárgyalását. Ezzel hallgatólagosan elismerték, hogy kritikus hibákat vétettek a három riporter esete során, melyet a jogi aktivisták a letartóztatástól az ítélethozatalig látszateljárásként jellemeztek.

A döntés azután született, hogy a 2013-ban katonai puccsal hatalomra jutott Abdel Fattáh Ász-Sziszi elnök vezette egyiptomi kormány viszonya normalizálódni kezdett a megbuktatott iszlamista kormányzatot nyíltan támogató Katarral. Az elmúlt hetekben szaudi közreműködéssel háttértárgyalások zajlottak az egyiptomi kormány és a katari király között Katar fővárosában, Dohában. Bár a tárgyaláson megkötött egyezségek nem nyilvánosak, a két kormány sajtónyilatkozatai nem hagynak kétséget afelől, hogy megegyezés született.

Sziszi elnök viszonya akkor romlott meg Katarral, amikor az egyiptomi hadsereg 2013 nyarán nyílt erőszakkal, a hadsereggel oszlatta fel a muzulmán testvériség tüntetéseit Kairóban. A háromnapos akció során 1500 ember vesztette életét és több tízezret börtönöztek be, az előző elnököt delegáló iszlamista mozgalmat betiltották. Katar a menekülő Muzulmán Testvériség vezetőinek menedéket nyújtott, és Törökországgal együtt elítélték a vérengzést. A katari televízió egyiptomi adását is betiltották az országban, három kiküldött tudósítót pedig letartóztattak és elítéltek hét évre a „terrorszervezet” támogatása miatt.

A katari-egyiptomi tárgyalások után a katari kormányzat beszüntette az egyiptomi kormány folyamatos kritikáját egyiptomi csatornáján, és békülékeny hangot ütött meg a Sziszi kormányzattal. Erre lehet válasz a három börtönben ülő újságíró perének újratárgyalása az egyiptomi fél részéről.

Ez a döntés sem garantálja azonban, hogy a több mint egy éve fogvatartott újságírók hamarosan szabadlábra kerülnének.

Mohamed Fahmy, Baher Mohamed és Peter Greste ügye miatt a nemzetközi közösség elítélte az egyiptomi kormányt. Így került a figyelem középpontjába, milyen átfogó hadjárat indult a sajtószabadság korlátozása érdekében Egyiptomban.

Különböző politikai elemzők azt mondják, az esetnek az elejétől fogva semmi köze sincs ahhoz, mit csináltak az újságírók, inkább az egyiptomi kormány és az al-Dzsazíra tulajdonosainak vitáját tükrözi. A hírtelevíziót birtokló katari állam ugyanis hű támogatója Abdel-Fattah asz-Szíszi elnök iszlamista ellenfeleinek, a Muzulmán Testvériségnek. Legalábbis eddig az volt.

Egy üres töltény miatt 3 év

A három férfit tavaly júniusban ítélték el a Testvérekkel folytatott összeesküvések és hamis riportok készítése miatt, bár az ügyészek semmilyen bizonyítékkal nem tudták alátámasztani az állításaikat. Mindannyian hét-hét év börtönbüntetést kaptak, Baher Mohamedet pedig még három évre ítélték egy üres töltényhüvely miatt, amit a kormányellenes utcai tiltakozások során vett magához.

Az ügy különleges figyelmet kapott, részben azért, mert a vádlottak tapasztalt újságírók, akik ismert nemzetközi hírügynökségeknek dolgoztak. Másrészt pedig, mert a riporterek leveleiből és üzeneteiből kiderült, egyiptomiak százai – iszlamisták, baloldali aktivisták és újságírók – sínylődnek politikai indíttatású vádak miatt a börtönben.

Az al-Dzsazíra-újságírók családjai kitörő örömmel fogadták a bíróság csütörtöki döntését, de csalódniuk kellett, mikor megtudták, hogy a bírák nem függesztették fel a riporterek elleni vádakat. “Megtanultuk már, hogy ne várjunk semmit” – mondta Peter Greste apja, Juris Greste. “Bár ennél egy kicsit jobbra számítottunk.”

Amal Clooney (civilben George Clooney felesége), Mohamed Fahmy ügyvédje azt mondta, mivel az első tárgyalás során is számos szabálytalanságot követtek el, ezért ügyfele nem hagyatkozhat kizárólag arra, hogy “az egyiptomi igazságügyi rendszer majd okvetlenül méltányos és gyors eredménnyel szolgál.” Fahmy jogi csapata ezért megduplázta politikai és diplomáciai erőfeszítéseit is. “Ez lehet a leginkább járható út ahhoz, hogy igazságos eredmény szülessen – mondta az ügyvédnő.

Fotó: Europress/AFP/Khaled Desouki

Deportálás várható

Sziszi szerint az újságírókat inkább deportálni kellene, nem tárgyalást biztosítani a számukra, bár idáig ragaszkodott hozzá, hogy a kormány nem avatkozott be a bírósági határozatokba.

Decemberben Katar felfüggesztette az al-Dzsazíra egyiptomi adóját, mely élesen bírálta az egyiptomi kormányt. De a katari kormány még mindig nem hajlandó kiadni Muzulmán Testvér vezetőket és támogatókat az egyiptomiaknak, ami az egyiptomi tisztviselők szerint folytonos feszültséget szül.

Bár a másodfokú bíróság nem közölt további részleteket a döntéséről, de Egyiptom legsszigorúbb és leginkább független szervének tekinthető, ezért lehet, hogy mihamarább el szeretné tüntetni azt a foltot, amit az első tárgyalás hagyott az egyiptomi igazságszolgáltatáson.

A végítélet késleltetése akár hasznos is lehet Egyiptom számára a Katari kapcsolatát illetően. Diplomáciai előnnyel járna, ha Sziszi közbeavatkozna még a per újratárgyalása előtt. Az elhúzódó döntés azonban akadályozhatja is, hogy az egyiptomi tisztviselők gyorsan megszabaduljanak egy komoly PR-problémától.

Sziszi még novemberben kiadott egy rendeletet, mely szerint deportálhat minden bűncselekményért elítélt külföldi polgárt. Ez arra utal, hogy a kormány már próbálna szabadulni az újságírók kínos esetétől, a rendelettel ugyanis kanadai-egyiptomi állampolgár Fahmy és az ausztrál Greste is távozhatna az országból. Az egyiptomi Fahmy-n azonban sajnos ez sem segítene.

Mohamed Fahmy ügyvédje szerint Sziszi többféle módon is szabadon engedhetné az újságírókat. Bármikor kegyelmet adhatna nekik, humanitárius okokból kiengedhetné őket, vagy kiutasíthatná Grestét és Fahmyt az országból. “Nincs rá ok, hogy ezek ne történhetnének gyorsan meg és ezen a mai döntés sem változtat” – mondta Clooney.

Perújrafelvételi kérelmükben az ügyvédek arra hivatkoztak, hogy az előző tárgyaláson eljárási hibákat vétettek, beleértve azt is, hogy egy “különleges bíróságot” jelöltek ki, hogy foglalkozzon az üggyel. Az ügyészek is új tárgyalást kértek, de ennek okát nem hozták nyilvánosságra.

A vádlottak nem voltak jelen csütörtökön, nem léphettek bíróság elé az előző tárgyalásuk után. A rokonaik nyilatkoztak a médiának. “Nem tudom, mi lesz a következő lépés” – mondta Marwa Omara, Mohamed Fahmy menyasszonya. “Úgy tűnik hosszú csata elé nézünk.” Szerinte a kanadaiaknak többet kellett volna tenniük az ügyben.

Az ügyvédek azt mondták, az újságíróknak fel kellene ajánlani óvadék fizetését egy új tárgyalás kitűzése alkalmával, amit várhatóan egy hónapon belül tartanak meg.

A csütörtöki határozatra az al-Dzsazíra is reagált. Azt nyilatkozták az egyiptomi hatóságok két dolog közül választhatnak: “Gyorsan szabadon engedik ezeket az embereket, vagy húzzák az ügyet, folytatják az igazságtalanságot és a világ szeme előtt teszik tönkre a saját országukról alkotott képet. Az előbbit kellene választaniuk.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik