Nagyvilág

Vihar a kárpátaljai magyarok körül

Az ukrán külügyminiszter hétfői, ukrajnai kettős állampolgárokról szóló kijelentésére több magyar ellenzéki párt és a miniszterelnök-helyettes is reagált. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke nem aggódik.

Pavlo Klimkin hétfőn Ungváron arról beszélt, hogy hamarosan büntetéssel kell számolniuk azoknak az ukrán állampolgároknak, akik kettős állampolgárokként lépik át Ukrajna és az Európai Unió határát, miután az ukrán-magyar határon bevezetik a közös vámellenőrzést.

Semjén ebben nem lenne partner

“Az ukrán külügyminiszter úr egészen biztos lehet abban, hogy Magyarország semmiben nem lesz partner, ami akár a legcsekélyebb mértékben is veszélyeztetné a kárpátaljai magyarok érdekeit” – mondta erre reagálva Semjén Zsolt.

A magyar miniszterelnök-helyettes és több ellenzéki párt is reagált az ukrán külügyminiszter hétfői bejelentésére.

LMP: megengedhetetlen fenyegetés

Az LMP megengedhetetlennek tartja, hogy az ukrán kormány jogi lépésekkel fenyegeti a kettős állampolgárságú kárpátaljai magyarokat. Falusi Norbert, a párt nemzetpolitikai szakszóvivője keddi, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a kárpátaljai magyarság őshonos, saját kultúrával rendelkező etnikai közösséget alkot, amelynek jogait a deklaráltan Európa felé közeledő Ukrajnának tiszteletben kell tartania.

Szerinte Kelet- és Közép-Európa történelme során sosem bizonyult helyesnek, amikor büntető intézkedésekkel igyekeztek ellehetetleníteni a nemzetiségi közösségek békés egymás mellett élését. Hozzátette: csak a békés egymás mellett élés adhat választ a régió közös problémáira, a szegénységre és az elvándorlásra, az etnikai feszültségekre. Közölte azt is: a kettős állampolgárság semmilyen fenyegetést sem jelent Ukrajna államiságára nézve, és szerinte nem lehet arra kötelezni a határon túl élő magyar polgárokat, hogy lemondjanak az anyaországgal való szoros kapcsolattartásról.

“Az LMP meggyőződése, hogy térségünk csak akkor kerülheti el a múlt századok máig ható hibáinak megismétlését, ha minden ország kormánya fel- és elismeri a nemzeti kisebbségekben rejlő értékeket, e közösségek jogát önazonosságuk megőrzésére, kulturális és közjogi értelemben egyaránt” – írta.

Jobbik: a képmutatás csúcsa

A Jobbik értékelése szerint a “képmutatás csúcsára ért fel” az ukrán kormányzat Pavlo Klimkin hétfői kijelentésével – írta az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében Gyöngyösi Márton. A frakcióvezető-helyettes pártja nevében felszólította az ukrán kormányt, hogy hagyjon fel a képmutatással, és ne követelje olyan előírások betartását, melynek saját miniszterei sem tesznek eleget, valamint fejezze be a kárpátaljai magyar közösség megfélemlítését.

Hangsúlyozza, hogy Natalia Ann Jaresko ukrán pénzügyminiszter amerikai, Aivaras Abromavicius kereskedelmi miniszter litván, Alexander Kvitashvili egészségügyi miniszter grúz állampolgársággal rendelkezik. Hozzáteszi, hogy Eka Zguladze belügyminisztériumi államtitkár grúz, míg Ronald W. Glensor, az ukrán rendőrség egyik vezetője amerikai állampolgársággal is rendelkezik, de Zurab Adeishvili, az ukrán korrupcióellenes bizottság elnöke is grúz-ukrán kettős állampolgár. Köztudott továbbá, hogy Arszenyij Jacenyjuk ukrán miniszterelnöknek, Vitalij Klicsko, kijevi polgármesternek és Valeria Gontareva, az ukrán nemzeti bank elnökének is kettős állampolgársága van.

Nem ezzel kéne foglalkozni

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) nem tart attól, hogy az ukrán hatóságok büntetni fogják azokat a kettős állampolgárságú kárpátaljai magyarokat, akik magyar útlevéllel lépik át az ukrán-magyar határt – közölte Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, az ukrán parlament képviselője az MTI-vel kedden Ungváron.

A KMKSZ elnöke hangsúlyozta, „az ukrán külügyminiszter magánlátogatáson tartózkodott Ungváron, ezért is volt meglepő számunkra a kijelentése a kettős állampolgársággal kapcsolatban, hiszen a kérdésről megoszlanak a vélemények Ukrajnában. Mi, a KMKSZ-en belül – és sokan mások az országban – nem értünk egyet a külügyi tárcavezető álláspontjával, mert szerintünk sem az ukrán alkotmány, sem a törvények nem tiltják, ezért nem is szankcionálják a kettős állampolgárságot”. Hozzátette: kétségtelenül vitás kérdésről van szó, ám a kettős állampolgárság Ukrajnában már gyakorlat, amit az is jelez, hogy Ihor Kolomojszkij, Dnyipropetrovszk megye befolyásos kormányzója nemrég tévékamerák előtt jelentette ki, hogy az ukrán mellett még két állampolgársága van, és semmilyen eljárás nem indult ellene. Ráadásul az elcsatolt Krímben több mint kétmillió ukránnal állampolgárral vetették fel az orosz állampolgárságot, miközben nem mondtak le az ukránról – fűzte hozzá Brenzovics, megjegyezve: jelenleg Ukrajnában nem olyan a helyzet, hogy a kettős állampolgársággal kellene elsősorban foglalkozni.

A közös ukrán-magyar határellenőrzésről, amelynek a bevezetéséről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is tárgyalt tavaly decemberi kijevi látogatása során, Brenzovics kifejtette: annak célja nem a kettős állampolgárok kiszűrése, hanem a határátlépés felgyorsítása, ami pozitív intézkedés. Úgy vélte, Klimkin ungvári kijelentéseinek nem lesznek következményei, a kettős állampolgársággal rendelkező kárpátaljaiak ugyanolyan nyugodtan léphetik át az ukrán-magyar határt a jövőben, mint eddig. „Szerintem a kettős állampolgárság kérdését illetően Ukrajnában megmarad a mostani bizonytalanság, ám a KMKSZ részéről ezzel kapcsolatban semmilyen retorziótól nem tartunk” – mondta Brenzovics László.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik