Nagyvilág

A cseh elnök szerint polgárháború van Ukrajnában

Milos Zeman cseh államfő szerint Kijevben a Majdanon nem volt semmiféle demokratikus forradalom, és Ukrajnában ma polgárháború folyik.

A nagy vihart kavaró nyilatkozatairól és nyilvános szerepléseiről elhíresült cseh elnök egy interjúban arról beszélt, hogy a jelenlegi ukrán politika kétarcú, az egyik arcát Petro Porosenko államfő, a másikat Arszenyij Jacenyuk kormányfő képviseli. Míg Porosenko “a béke embere lehet”, addig Jacenyuk álláspontja kemény és hiányzik belőle a szükséges kompromisszumokra való hajlandóság. 

“Jacenyuk miniszterelnök néhány kijelentése alapján úgy vélem, hogy ő inkább a ‘háború kormányfője’, mert nem akar békés megoldást, amelyet az egész Európai Bizottság ajánl, a problémát erővel akarja megoldani” – hangoztatta a cseh államfő, aki már korábban is bírálta az ukrán kormányzat politikáját a kelet-ukrajnai felkelőkkel szemben.  

Zeman a beszélgetésben beismerte, hogy az ukrajnai konfliktusról és Oroszország szerepéről megfogalmazott sajátos véleményei is hozzájárulhattak népszerűsége csökkenéséhez. Felmérések szerint az államfő támogatottsága tavaly januártól novemberig az ötven százalékról negyven százalék alá süllyedt.

A cseh államfő népszerűségének zuhanásához minden bizonnyal hozzátesznek azok a jelenetek, mint amikor például részegen dülöngélt a koronaékszerek előtti tisztelgésen, amikor trágár szavakat használt egy élő adásban közvetített rádióinterjúban, vagy amikor majdnem elesett egy lépcsőn, illetve alig tudott kiszállni egy kocsiból – feltehetően ezen alkalmakkor sem volt teljesen józan. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik