Nagyvilág

Gyilkos hideg sújt le az USA felére

autó télen (tél, hó, autó, erdő)
autó télen (tél, hó, autó, erdő)

Fogcsikorgató hidegre kell felkészülniük az Egyesült Államok lakóinak az elmúlt néhány hét szokatlanul enyhe téli időjárását követően: az ötvenből huszonnégy tagállamban közel ötvenmillió embernek hosszú idő óta a legalacsonyabb hőmérsékletre kell felkészülnie a hét közepétől - mondta kedden Karen Maginnis meteorológus a CNN amerikai hírtelevíziónak.

Wisconsin, Minnesota és Észak-Dakota államok egyes részein a jeges szél miatt akár mínusz negyvenöt Celsius-fokra is lehűlhet a levegő hőmérséklete, és sehol sem kúszik a hőmérő higanyszála mínusz tizenhét foknál feljebb. “Ez a sarkvidéki hideg akár halálos és veszélyes is lehet” – tette hozzá Maginnis.

Az amerikai meteorológiai szolgálat arról adott hírt Twitter-oldalán, hogy egy New Hampshire-i hegytetőn mínusz 45 Celsius-fokot mértek. Néhány helyen a napi átlaghőmérséklet mínusz tizenhat Celsius-fokra csökkent.

A CNN internetes oldalán megjegyezte, hogy még az Antarktisz területén is – ahol most nyár van – elviselhetőbb jelenleg az időjárás: az ott működő McMurdo amerikai kutatóállomáson hétfő éjszaka 2,8 Celsius-fokot mértek, miközben Wisconsinban fekvő Duluth városában -19, Chicagóban pedig -14 Celsius-fokot regisztráltak. Emellett hóviharok alakultak ki az Egyesült Államok keleti partján, ezek ereje azonban szerdáig jelentősen lecsökken vagy esőzésekbe csap át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik