Nagyvilág

Illegális bevándorlókat mentettek az olasz partoknál

Mintegy háromszázhatvan újabb illegális bevándorlót mentettek ki szombaton egy teherhajóról, ami legénység nélkül, sorsára hagyva tartott az olasz partok felé.

Az embercsempészek, mielőtt elhagyták a fedélzetet és sorsukra hagyták az utasokat, a hajót automata vezérlésre kapcsolták. A parti őrség beavatkozása nélkül a hajó nekiütközött volna a partoknak. A fedélzeten 232 férfi, 54 nő és 74 gyermek tartózkodott, mindannyian jó egészségi állapotban vannak. Egy menekülttáborban helyezték el őket a calabriai Corigliano településen. 

Ez a harmadik ilyen eset tizenöt napon belül, az olasz hatóságok december 20. óta közel kétezer embert mentettek ki a tengerből.  

A Földközi-tengeren tevékenykedő embercsempészek új módszert eszeltek ki, a hatóságok “közreműködésére” is építve. Egyre gyakrabban vesznek igénybe óriási, rozoga teherhajókat, amelyre sok illegális bevándorló fér fel. Egy útért általában 1000-2000 dollár közötti összeget kérnek el az Európába igyekvőktől. A kormányt még a nyílt tengeren az európai part felé irányítva automata üzemmódra állítják, az olasz haditengerészethez segélyhívást juttatnak el, és a vízi járművet a sorsára hagyják. A hajót sokszor meg is rongálják, hogy ezzel is beavatkozásra kényszerítsék a hatóságokat – jelentette az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik