Nagyvilág

Több százan hánykolódnak a tengeren

Az illegális bevándorlók hajóját egész egyszerűen elhagyta a legénység az olasz partoknál.

A Sierra Leone-i felségjelű hajót a dél-olaszországi Crotone városától nem messze, mintegy 65 kilométeres távolságban észlelte a parti őrség. A mentésbe a légierő is becsatlakozott, helikopteren mentőalakulatot küldtek az Ezadeen nevű hajóhoz, hogy irányítás alá vonják, és orvosokat is leeresszenek a fedélzetre.

Az olasz katonai hatóságok később arról számoltak be, hogy péntek reggelre sikerült átvenniük az irányítást a jármű felett. A 73 méteres hajó a legfrissebb információk szerint mintegy 37 kilométerre van a calabriai partoktól.

A tájékoztatás szerint a Törökországból érkezett hajó fedélzetén nagyjából négyszázötven menekült tartózkodik, köztük terhes nők és gyermekek. A bevándorlók többsége feltehetően szíriai állampolgár.

December 31-én csaknem 800 illegális bevándorlót mentett ki az olasz parti őrség egy teherhajóról, amely legénység nélkül, sorsára hagyva tartott az olasz partok felé. A parti őrség közlése szerint a tragédiát sikerült megakadályozni, mivel az embercsempészek – mielőtt elhagyták a fedélzetet, és sorsukra hagyták a menekülteket – a hajót automata vezérlésre kapcsolták, és a part felé irányították. A parti őrség beavatkozása nélkül a hajó nekiütközött volna a pugliai partoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik