Nagyvilág

Tragédiába torkollt a szilveszter több országban

cseh újév (újév, szilveszter, csehország)
cseh újév (újév, szilveszter, csehország)

Volt, ahol a petárdák miatt halt meg valaki, Bulgáriában és Boszniában többen megfagytak. A hollandoknál tízezrek ünnepeltek jeges fürdővel.

Néhány európai országban a felrobbantott petárdák okoztak súlyos sérüléseket, Dániában, Németországban és Csehországban halált is. Magyarországon Győrben szakította le egy fiatal ujját egy tüzijáték.

Másutt a rendkívüli hideg oltott ki életeket: Bulgáriában két, a Bosznia központjában lévő Zenicában egy hajléktalan fagyott meg a szabad ég alatt.

Jeges fürdővel ünnepeltek a hollandok

Mintegy ötvenezer holland a szabad ég alatt ugrott a vízbe szilveszter éjszakáján, hogy dacolva a téli időjárással, fürdőruhában mártózva köszöntse az új esztendőt.Hága tengerparti városrészén, Scheveningenben pontosan éjfélkor tízezer ember gázolt a vízbe. A levegő hőmérséklete négy-, az Északi-tenger vize hétfokos volt, így korántsem “meleg légkörben” várták az új évet.

A fővároson kívül Zandvoortban, Wijk aan Zeében, Den Boschban és több más helységben ötvenezer ember búcsúztatta csobbanással, fejesugrással, mártózással az óévet. Ezzel csúcsot döntöttek, mivel tavaly csak 46 ezren választották a szilveszterezésnek ezt a hűvösebb formáját.

A nemzeti szokássá váló év végi fürdőzés 1960 óta dívik Hollandiában. Az újévi vízbeugrás vágya Európa néhány más országában is átragadt az ottani lakosokra. Mintegy ötven ember ugrott például a Genfi-tóba, a rómaiak a Tevere folyóban lubickoltak, és hasonlóképpen gázoltak különféle természetes vizekbe a merészebb északírek, franciák, szlovénok és németek is.

A hollandok a jelek szerint nemcsak a hideg vizet, hanem a tüzet is kedvelik. Az új esztendő első napján számoltak be a hírügynökségek arról, hogy a scheveningeni tengerparton a világ legnagyobb máglyáját építették fel. Ez is a helyi szokások egyike, meggyújtják a raklapokból emelt “tornyot”, az így keletkező máglya lángjai látványosan csapnak az égre. A scheveningeni tűz – a De Telegraaf című holland napilap jelentése szerint – minden bizonnyal bekerül a rekordok Guinness-könyvébe is. A farakás mérete elérte a négyezer köbmétert, ami gyakorlatilag harmincezer raklapot jelent. Eddig szlovénok tartották a csúcsot 1700 köbméteres máglyájukkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik