Nagyvilág

Nem volt nagy ünneplés a Közel-Keleten

beirut (beirut)
beirut (beirut)

Bár az Iszlám újévet már októberben megünnepelték a Közel-Keleten is általánossá váltak a nyugati óévbúcsúztatók. Ez évben azonban nem volt nagy ünneplés szinte sehol sem. Összeszedtük pár országot, melyikben mivel reagáltak arra, hogy a Gergely naptár szerint 2015-be léptünk.

Szíria

Basár Ál Ászád elnököt látni lehetett a szíriai köztévén, ahogyan a csapatokkal humuszt eszik, megköszönve harcukat a „terrorizmus ellen”. A beszámolók szerint az elnök azért látogatott Damaszkusz Dzsobár kerületébe, mert az súlyos tüzérségi tűz alatt állt szerdán. „Senki sem ünnepli az új évet Szíriában. Háborúban állunk. Ha maradt is bármi, aminek örülhetünk Szíriában, az azok a győzelmek,melyeket a terroristák ellen értetek el” – mondta az elnök a csapatoknak.

Az országban dúló Iszlám Állam terrorszervezet nem ünnepelt, ellenben a Twitteren megszavaztatták, milyen módon végezzék ki a nemrég fogságba került jordániai pilótát, akinek fogságba eséséről mi is beszámoltunk.

Libanon

Bejrút belvárosában légballonok felengedésével köszöntötték az újévet.

Fotó: Europress/Getty Images/Bilal Jawich

Egyiptom

Ábdel-Fatáh Esz-Sziszi elnök az Ál-Ázhar egyetem valamint az Aukaf vallástudósait hívta fel arra, hogy komolyabban konfrontálódjanak az iszlámot lejárató szélsőséges eszmékkel és az iszlám mérsékelt irányzatainak eszméit terjesszék és ítéljék el a terrorizmust. Emellett kívánt boldog ünnepeket.

Izrael

Izraelben felvonulással ünnepelték az újévet. Több százan vonultak fel Jeruzsálem utcáin. A Gázai övezetben és Ciszjordániában nem ünnepelt senki sem.

Egyesült Arab Emirátusok

Dubaiban tűzijáték volt.

Fotó: Europress/AFP/Ali Jadallah

Irak

Bagdadban nagy ünnepség keretében ünnepelték az új évet. Többek között akrobatikus táncokkal, például brékkel. Télapónak öltözött brékesek ropták a Firdusz téren. És ez nem vicc!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik