Nagyvilág

A vodka miatt fáj Putyin feje

Ha túl drága az ital, az emberek megfőzik maguknak. Az orosz elnök egészségügyi kockázatokról beszélt.

Az ország súlyos gazdasági problémáival és az infláció elszaladásával párhuzamosan erősen megnövekedett vodkaárak visszafogására szólította fel a kormányt az orosz elnök karácsonykor. Vlagyimir Putyin kormányhivatalnokokkal és regionális kormányzókkal tartott szerdai találkozóján arról beszélt, hogy a magas vodkaárak az illegális szeszfőzésre ösztönzik az embereket, és a házi főzésű párlatok veszélyesebbek az egészségre, mint a törvényesen előállított vodka.

“A vodkaárak elszaladása csak a törvénytelenül főzött (szeszesitalok) fogyasztásának növekedéséhez vezet. Úgy vélem, az érintett kormányzati szerveknek el kéne gondolkodniuk ezen” – közölte.

A kormányzat tavaly óta nagyjából 30 százalékkal, 220 rubelre – azaz körülbelül 1000 forintra – emelte fél liter vodka minimális kiskereskedelmi árát. Emellett Moszkva az alkoholipari cégekre vonatkozó szabályozást is szigorította. Kutatók szerint részben a magas alkoholfogyasztás a felelős azért, hogy Oroszországban a férfiak negyede az ötvenes éveiben vagy azelőtt meghal.

Az orosz gazdaság 1998 óta a legsúlyosabb válságát éli az olajár zuhanása és a Moszkvára az ukrán válsággal kapcsolatban kivetett nyugati szankciók miatt. Elemzők szerint jövőre súlyos recesszióba kerülhet az olajfüggő orosz gazdaság, és az infláció – részben a rubel gyors értékvesztése miatt – már idén elérheti a 10 százalékot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik