Nagyvilág

Nem lesznek előre hozott választások Svédországban

A parlament elutasította a nemrég hivatalba lépett kisebbségi kormánykoalíció költségvetési tervezetét, most azonban megvan az egyezség.

A svéd sajtó meg nem nevezett forrásoktól úgy értesült szombaton, hogy a megállapodás jött létre az ellenzéki jobbközép négypárti szövetség, illetve a szociáldemokraták és a Zöldek alkotta kormány között arról, hogy Löfven marad a miniszterelnök, és néhány módosítással végrehajtja az ellenzék által benyújtott, és decemberben a szélsőjobboldali Svéd Demokraták támogatásával elfogadott 2015-ös költségvetést – írja az MTI.

Stefan Löfven szombat délben sajtótájékoztatón megerősítette a hírt. “Örülök, hogy egyezség jött létre, és Svédország kormányozható marad” – mondta. A jobbközép szövetség és a kormányoldal közös sajtóértekezletén azt is bejelentették, hogy a két fél a nyugdíjak, a védelmi és az energiapolitika területén is összehangolja politikáját. “Svédország hagyományosan jó a nehéz kérdések megoldásában” – jegyezte meg a kormányfő.

A belpolitikai válságért Löfven a parlamenti mandátumok 10 százalékát birtokló szélsőjobboldali Svéd Demokraták pártot okolta, amely szerinte “ki akar ütni minden kormányt, amely nem úgy táncol, ahogy ők fütyülnek”.

A bevándorlásellenes párt korábban azt ígérte, hogy kormányozhatatlanná teszi az országot, amíg nem teljesülnek a jelenlegi liberális bevándorlási törvények drákói szigorításáról és a Svédországba érkező menekültek számának 90 százalékos csökkentéséről szóló követelései.

A kormányfőnek december végéig várnia kellett volna az előre hozott választások hivatalos bejelentésével. Legutóbb 1958-ban fordult elő Svédországban, hogy előre hozott választásokat tartottak.

Felmérések egyébiránt azt mutatták, hogy az előre hozott választások sem oldották volna fel a politikai patthelyzetet, sem a bal-, sem pedig a mérsékelt jobboldal nem szerzett volna többséget, és továbbra is a szélsőjobboldali párt maradt volna a mérleg nyelve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik