Nagyvilág

Utasszállítót veszélyeztettek az oroszok

Egy orosz katonai gép kikapcsolta jeladóját és túl közel repült egy dán utasszállítóhoz Svédország felett. Idén már másodszor történt ilyen.

„Ez egy nagyon komoly és helytelen dolog, rendkívül veszélyes kikapcsolni a jeladót” – mondta a svéd védelmi miniszter. Orosz részről nem kommentálták az esetet – írja az AP hírügynökség.

Az elmúlt hónapokban az oroszok fokozták katonai jelenlétüket a Balti-tengeren, svéd tisztségviselők a hidegháborúhoz hasonlították a helyzetet. Októberben a NATO-n kívüli Svédország a Szovjetunió összeomlása óta először kényszerült idegen tengeralattjáró felderítésére. A svéd illetékesek szerint idegen behatolás történt vizeiken, de a tengeralattjárót nem találták meg. A NATO légiereje folyamatosan járőrözik a Balti-tenger fölött.

Szombaton a svéd hatóságok bejelentették, hogy Svédország fölött egy menetrend szerinti repülőjárat majdnem összeütközött egy orosz katonai géppel. A svéd légierő vezére elmondta, hogy az orosz gép transzponderei, melyek láthatóvá tették volna a radarok számára, ki voltak kapcsolva. A légierő vadászgépeket küldött a gép után, melyek azonosították, hogy orosz felderítő gépről van szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik