Nagyvilág

“Könyörgöm az ISIS-nek, kegyelmezzen meg neki!”

isis (isis)
isis (isis)

A radikális iszlamista csoport jelentős győzelmet aratott szerdán, mikor sikerült lelőnie egy jordániai harci repülőgépet és elfogni az ISIS-ellenes, USA-vezette koalícióhoz tartozó gép pilótáját, Muath al-Kasaesbehet. Családja azért imádkozik, hogy épségben visszatérjen, írja az ynetnews izraeli hírportál.

A Jordán-Hasimita Királyságból még néhányan hisznek benne, hogy a terrorcsoport, kegyetlensége ellenére hajlandó lehet a tárgyalásra.

“Mindig ott volt vele a Korán, mikor repült” – emlékszik vissza az Iszlám Állam által fogvatartott férfi bátyja. Jordánia nyugtatni próbálja az embereket, azt állítja, bármit megtenne, hogy a pilóta kiszabadulhasson.

“Könyörgöm a Dáeesnek (az ISIS arab megfelelője), hogy kegyelmezzen meg neki” – kérte az iszlamista csoportot Dzsavid, a pilóta testvére a helyi rádióban. “A bátyám hithű muszlim, aki minden reggel imádkozik, találkozni fog Allahhal. Ha repülnie kellett, mindig ott volt vele a Korán és csak azokat az utasításokat követte, melyeket a hadseregtől kapott, azokat pedig nem tagadhatta meg.”

Dzsavid annak a reményében, hogy megkímélik testvére életét, arra kérte a dzsihadistákat, hagy mutathassa be, milyen elkötelezett muszlim volt a bátyja: “Muath tiszteletre méltó jordán állampolgár volt, aki engedelmeskedett a szüleinek, és egész élete során betartotta a ramadani böjtöt.”

A fogvatartott pilóta múlt nyáron nősült meg, és nemrégiben fejezte be repülőgépvezetői tanulmányait. Apja, Juszif arra biztatta az embereket, hogy támogassák a családját. “Imádkozni fogok, hogy Allah kegyelemmel töltse el a szívüket és engedjék őt szabadon” – mondta. Jordánia vezetőjét, Abdullah királyt arra kérte, hogy jutassa vissza hozzá a fiát. Azt mondta, tud róla, hogy a király figyelemmel követi az eseményeket és különös gondot fordít arra, hogy megmentse a Muath életét. Juszif utoljára múlt vasárnap látta fiát, mielőtt viszzatért volna a katonai szolgálatra. “Tudtuk, hogy részt vesz a Daes ellenei műveletekben” – mondta az apa.

Fotó: Europress/Getty Images/Waseem Andrabi

Al-Kasaesbah főhadnagy 1988-ban született és az Ammantól délre fekvő Al Karak városában élt. 2006-tól tanult a légierő akadémiáján, és 2009-ben be is lélpett a jordán légierőbe. Esküvője előtt még elzarándokolt Mekkába, majd csatlakozott az Iszlám Állam ellen létehozott koalícióhoz. “Úgy gondolta, neki is részt kell vennie a Daes elleni harcokban, hogy megvédhesse az általuk okozott tragédiáktól az ártatlan embereket.”

Szerdán az incidensről szóló hírek járták körbe a világot, az aggódó jordániaiak által kezdeményezett “mi mind Muath al-Kasaesbahek vagyunk” címkéjű bejegyzések özönlötték el a közösségi oldalakat.

A jordániai kormány szóvivője, Mohamed Al-Momeni azt nyilatkozta, a pilóta bátornak és áldozatkésznek tűnt: “Mindannyian támogatjuk a családját, a törzsét és barátait a hadseregben.” Azt is egyértelművé tette, hogy Jordánia minden eszközt be fog vetni, hogy visszahozza a pilótát és az ország harca a terrorizmus ellen folytatódni fog. “Az iszlám vallás védelme érdekében tesszük ezt” – mondta.

A jordániai TV-csatornák is hasonlóan, a közhangulat javítása érdekében hazafias dalokat sugároztak, és sokat lehetett látni a pilóta képét is, “mi mindannyian Muathok vagyunk” felirattal.

Mindeközben az Iszlám Állam terroristái a szíriai er-Rakka városában a pilótafülke maradványainak körbehordozásával ünnepelték a koalíciós gép megsemmisítését és a pilóta foglyulejtését. Velük ellentétben azonban az amerikai hadsereg azt állítja, a Szíriába zuhant gépet nem az dzsihadisták lőtték le. “A bizonyítékok egyértelműen alátámasztják, hogy nem az ISIL lőtte le a repülőt” – nyilatkozta az amerikai hadsereg parancsnoksága.

Biztosat egyértelműen nem lehet mondani, de a jelek szerint nagyon úgy tűnik, hogy azoknak a politikai elemzőknek lett igazuk, akik arra hívták fel a világ figyelmét a hadművelet kezdetekor, hogy a terrorcsoport zsákmányolhatott Szíriában olyan légvédelmi rendszereket, melyek veszélyesek lehetnek. Úgy tűnik, használni is tudják ezeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik