Nagyvilág

Ismét megszakadtak a minszki béketárgyalások

Mindössze két nappal az után, hogy újrakezdődtek, pénteken ismét megszakadtak az ukrán válság rendezését célzó minszki béketárgyalások.

Az Európai Biztonsági Együttműködési Szervezet (EBESZ), Ukrajna, Oroszország és az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadárok képviselőiből álló kontaktcsoport négy hónapi szünet után szerdán ült össze újból Minszkben, és csütörtöki tájékoztatás szerint elvi megállapodást kötöttek az ukrán kormányerők és az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadárok közötti korlátozott, de jelentős fogolycseréről.

A tárgyalásoknak pénteken kellett volna folytatódniuk, de elmaradtak. A találkozóra nem került sor – jelentette be a fehérorosz külügyminisztérium szóvivője, részleteket azonban nem hozott nyilvánosságra.

A szakadárok egyik képviselője, Gyenyisz Pusilin az Interfax hírügynökségnek azt mondta, hogy az  EBESZ-szel együtt előkészítették ugyan a tárgyalások újabb körét, Kijev azonban nem reagált.

A kontaktcsoport szerdán hosszas tanácskozást tartott Minszkben. Az egyeztetések során fontos kérdéseket érintettek, a békeszerződés felé vezető jelentős lépést azonban nem sikerült tenni, megfigyelők szerint ezért merültek fel kételyek azzal kapcsolatban, hogy megtartják-e a pénteki találkozót.

Újabb időpontot nem tűztek ki – erősítette meg az erről szóló információkat Mihail Zurabov kijevi orosz nagykövet. Ezzel kapcsolatban a fehérorosz külügyi tárca szóvivője kijelentette: “Csak a kontaktcsoport tagjain múlik”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik