Gazdaság

Kína tíz év múlva megelőzi Amerikát

gdp (gdp, )
gdp (gdp, )

A korábban vártnál valamivel hamarabb, valószínűleg már tíz év múlva Kína lesz a világ legnagyobb gazdasága a nominális hazai össztermék (GDP) alapján, a második helyre utasítva az Egyesült Államokat - jósolták londoni pénzügyi elemzők.

Kapcsolódó cikkek

Az egyik legtekintélyesebb citybeli gazdasági-üzleti elemzőcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) minden év végén összeállítja hosszú távú prognózisát a világ vezető gazdasági erőcentrumainak sorrendjéről.

Idei elemzésében a ház közölte: immár 2025-re várja az Egyesült Államok és Kína helycseréjét a legnagyobb gazdaságok globális ranglistájának első két helyén.

A CEBR londoni elemzői egy évvel ezelőtti előrejelzésükben még 2028-ra valószínűsítették ugyanezt. A korrekciót a cég szerint az indokolta, hogy a kínai hatóságok olyan felülvizsgált GDP-számítási módszertant honosítottak meg, amely a hazai szolgáltatási szektor teljesítményét a korábbinál sokkal pontosabban méri, és ez Kína éves nominális hazai össztermékéhez Malajzia teljes gazdaságának éves összkibocsátásával egyenlő pótlólagos értéket adott hozzá.

A cég becslése szerint a nominális kínai GDP-érték 2014 egészében 10 028 milliárd dollár, az amerikai gazdaság által megtermelt hazai össztermék 17 528 milliárd dollár lesz, vagyis az Egyesült Államok GDP-értéke az idén még csaknem 75 százalékkal meghaladja Kínáét.

A CEBR londoni szakelemzőinek pénteki prognózisa szerint azonban Kína ezt a különbséget 2025-re ledolgozza, és az utána következő években gyorsuló ütemben hagyja maga mögött az amerikai gazdaságot. A ház közgazdászainak jelenlegi számítási modellje szerint a kínai GDP-érték 2029-ben 40 225 milliárd dollár, az amerikai hazai össztermék 32 761 milliárd dollár lesz. Egy évvel később már csaknem tízezer milliárd dollárra nő a különbség Kína javára: 2030-ra a CEBR londoni elemzői 43 637 milliárd dolláros kínai, illetve 33 985 milliárd dolláros amerikai GDP-értéket valószínűsítenek.

Oroszország lecsúszik

A Brookings Institution nevű tekintélyes nemzetközi gazdaságkutató agytröszt nemrégiben közölte: a Financial Times című londoni gazdasági napilappal közösen vezetett mutatója, a Tiger index éppen azt jelzi, hogy a világgazdaság első számú növekedési hajtóerejévé ismét az Egyesült Államok vált. Mindeközben a legnagyobb felzárkózó gazdaságokból, különösen a kínai gazdaságból folyamatosan fogy a növekedési lendület, Brazília és Oroszország pedig “egyszerűen a kábultság állapotában van” – állt a Brookings legutóbbi elemzésében.

Oroszország visszacsúszását a CEBR is valószínűsíti pénteki előrejelzésében. A ház szerint a rubelválság és az olajárak ezzel egyidejű zuhanása miatt az orosz gazdaság a nominális éves GDP-érték alapján tavaly elfoglalt 8. helyéről már az idén a tizedikre esik vissza, és innen 2030-ig várhatóan nem is tud feljebb kapaszkodni.

A CEBR szerint Németország – a legnagyobb euróövezeti gazdaság – is lefelé tart, elsősorban az euró gyengesége és a kedvezőtlen demográfiai folyamatok miatt. A ház pénteki előrejelzése szerint a német gazdaság, amely sokáig a világ a harmadik legnagyobbja volt, jelenleg pedig a negyedik helyen áll, 2030-ra a 7. helyre csúszik vissza, és addigra – 1954 óta először – Nagy-Britannia is megelőzi. Ha azonban Skócia időközben elszakad az Egyesült Királyságtól – ahogy azt a skót kormány a szeptemberi függetlenségi népszavazás elvesztése ellenére továbbra is tervezi -, akkor a CEBR számításai szerint a német-brit helycserére 2037-ig várni kell.

    

A ház távlati alapeseti prognózisa szerint a 2030-as világranglista legnagyobb gazdaságainak felső tízes mezőnyében – Kína, az Egyesült Államok és a harmadik helyre felzárkózó India után – Japán, Brazília, Nagy-Britannia, Németország, Dél-Korea, Franciaország és Oroszország neve szerepel majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik