Nagyvilág

Fogolycsere Ukrajnában

Elvi megállapodás született a szerdai minszki tárgyalásokon egy korlátozott, de jelentős fogolycseréről a Kelet-Ukrajnában szembenálló felek között - jelentette be csütörtök este az ukrán belbiztonsági szolgálat egyik illetékese.

“Van egy előzetes megállapodás arról, hogy 150 fogságba esett ukrán katonát kicserélnek 225 szeparatistára. Mindent megteszünk, hogy erre sor kerüljön a következő napokban. Reméljük, hogy ha ez a csere lezajlik, akkor újabb követi” – mondta a francia hírügynökségnek Markian Lubkivszkij. Szerinte 680 ukrán van a szeparatisták fogságában.

Vlagyiszlav Gyejnego, a “luhanszki népköztársaság” képviselője megerősítette a hírt.

Bizonytalan viszont, hogy pénteken megtartják-e a tárgyalások hét elején tervezett újabb fordulóját. Jelenleg nem folynak előkészületek a két fél második találkozójára – közölte a második forduló megszervezésével megbízott fehérorosz külügyminiszter.

Az első fordulót Ukrajna, Oroszország és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőiből álló összekötő csoport szerda délután tartotta Minszkben. Akkor még nem hozták nyilvánosságra a fogolycsere hírét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik