Nagyvilág

Börtönbe zárták a sydneyi túszejtő barátnőjét

A 35 éves nőt már régebb óta a magányos túszejtő, Man Harun Monisz volt feleségének meggyilkolásával vádolják, de óvadék ellenében eddig szabadlábon védekezhetett.

Sajtójelentések szerint a bíró azzal indokolta az egy éve érvényben lévő óvadéki megállapodás visszavonását, hogy szerinte túl nagy a szökés kockázata. Amirah Droudisznak legközelebb februárban kell megjelennie a bíróság előtt.

Az iráni származású, 50 éves Monisz volt feleségét 2013-ban többször megszúrták az utcán, majd holttestét egy sydneyi lakóházban elégették. A férfi ellen volt felesége megölésében való bűnrészesség miatt emeltek vádat. Az ausztrál közvéleményt mérhetetlenül felháborította, hogy Monisz párjával együtt a gyilkossági ügy ellenére szabadlábon lehetett, az ezt elrendelő bíró a túszdráma óta több halálos fenyegetést kapott.

Ahogyan korábban megírtuk: a Sydney központjában, egy kávézóban múlt hétfőn elkövetett magányos túszejtő akciónak 16 óra elteltével a nehézfegyverekkel felszerelt ausztrál rendőrség rohama vetett véget. Az incidensben meghalt két túsz és az elkövető. Monisz az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista terrorszervezet támadásának állította be tettét, az ausztrál hatóságok azonban később közölték, hogy a férfi nem állt kapcsolatban semmilyen csoporttal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik