Nagyvilág

Irán figyelmeztette Ausztráliát a túszejtő veszélyességére

Irán már évekkel ezelőtt figyelmeztette Ausztráliát a sydney-i túszdráma elkövetőjének büntetett előéletére, az ausztrál hatóságok azonban figyelmen kívül hagyták ezeket az információkat.

Eszmáil Ahmadi-Mogadam, az iráni rendőrség főparancsnoka szerint Monisz 1996-ban eredeti vezetéknevét használva, Mantegiként hagyta el az országot, hogy aztán Malajzián keresztül Ausztráliába menjen, ahol politikai menedékjogot kapott. A rendőrfőnök azt mondta, szolgálataik 2000-ben hiába kérték kiadatását az ausztrál hatóságoktól. “Ez az ember egy szélhámos volt, hamis nevet használt, hogy politikai menedékjogot kaphasson, s azt állította, hogy (ellenzéki) politikus és vallási személyiség” – idézik Ahmadi-Mogadamot a rendőrség honlapján. 

A túszejtő Ausztrália által megküldött ujjlenyomata nem szerepel az iráni rendőrség adatbázisában – mondta a rendőrfőnök. Ugyanakkor kijelentette, hogy készek együttműködni az ausztrál hatóságokkal, például abban, hogy DNS-mintákat gyűjtsenek a túszejtő hivatalos azonosításához. Rahimpur szerint Mantegi feleségét és két gyermekét hátrahagyva vándorolt ki az országból.

“Az ausztrál kormány nem vette figyelembe a (Monisz) büntetett előéletére vonatkozó többszöri figyelmeztetést” – jelentette ki Ebráhim Rahimpur ázsiai és óceániai ügyekért felelős külügyminiszter-helyettes az MTI tudósítása szerint

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik