Nagyvilág

Obama nagy bejelentésre készül

A kubai hatóságok humanitárius okból szabadon engedték szerdán Alan Gross amerikai segélymunkást, akit öt évvel ezelőtt, felforgató tevékenység vádjával börtönöztek be. Havannában és Washingtonban bejelentették, hogy az államfők beszédet mondanak.

Az Egyesült Államok is szabadon engedett három kubai hírszerzőt. Gross már elhagyta Kubát, és az Egyesült Államokba tart.

Raúl Castro közép-európai idő szerint 18 órakor fontos országos bejelentést tesz az amerikai-kubai viszonyról – jelentette a kubai állami tévé. Barack Obama amerikai elnök ugyanebben az időpontban mond beszédet ugyanerről a kérdésről – jelentette az amerikai média.

A CNN amerikai hírtévé értesülése szerint Gross szabadon engedése hatására az Egyesült Államok jelentősen átalakítja Kubával szembeni politikáját.

A nagy bejelentésről sokat elárul, hogy szerdán amerikai kormányzati források. azt közölték, hogy az Egyesült Államok arra készül, hogy helyreállítsa a teljes jogú diplomáciai kapcsolatokat Kubával, és nagykövetséget nyit Havannában a következő hónapokban.

Barack Obama amerikai elnök a Kubával kapcsolatos politika megváltoztatásáról fog bejelentést tenni szerdán – közölte egy amerikai tisztviselő a Dow Jones hírügynökséggel. Egy másik tisztviselő azt mondta, az Egyesült Államok várhatóan tárgyalásokat kezd Kubával a kapcsolatok normalizálásáról. Washington azt tervezi, hogy feloldja a jelenlegi, Havannát érintő utazási és pénzutalási korlátozásokat.

Emellett az Egyesült Államok engedélyezni fogja a telekommunikációs eszközök exportját Kubába, Havanna cserébe szabadon enged 53 politikai elítéltet, és szabadabb hozzáférést biztosít majd polgárainak az internethez – közölték a források.   

Washington és Havanna között 1961-ben szakadtak meg diplomáciai kapcsolatok. Obama elnök megválasztása óta a két ország között egy sor bizalomerősítő megállapodás született, egyebek között a tengeri és a légi mentésről, valamint a migrációról. Az amerikai kormány 2011-ben enyhített a vízumkiadásra, az átutalásokra és az utazásra vonatkozó rendelkezéseken. A felek között tárgyalások folynak a közvetlen postai kapcsolat helyreállításáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik