Nagyvilág

A kubai embargó megszüntetését kérik Obamától

A New York Times szerint értelmetlen a szigetországgal szemben fenntartott zárlat, különösen miután szabadon engedték a politikai foglyok többségét.

A tekintélyes amerikai lap angolul és spanyolul is közölte szerkesztőségi cikkét, melyben azt fejtegeti, hogy a Kubával szembeni politikában bekövetkező fordulat nagy győzelmet jelenthetne a Barack Obama nevével fémjelzett vezetés számára, melynek jelenleg alacsony a népszerűsége. Több mint fél évszázada először vihető keresztül a diplomáciai kapcsolatok felújítása és az értelmetlen zárlat feloldása az amerikai közvéleményben bekövetkezett változásoknak és a kubai reformoknak köszönhetően – érvelt a lap.

A cikk a kubai gazdasági változásokra és a kiutazási korlátozások enyhítésére is emlékeztet, emellett kitért arra, hogy noha a szigetország kormánya továbbra is autoritárius és zaklatják az ellenzékieket, de az elmúlt években a politikai foglyok jó részét szabadon engedték. „Obamának meg kell ragadnia az alkalmat, hogy véget vessen az ellenségeskedés hosszú korszakának és segítsen a kubai népnek, mely rengeteget szenvedett” – idézte a lap szerkesztőit az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik