Nagyvilág

Kevesebb újságírót öltek meg idén, de sokkal durvábban

Az amerikai riporterek lefejezése az egész világot megdöbbentette.

Bár kevesebb újságírót gyilkoltak meg idén, de aggasztó, hogy többükkel különös kegyetlenséggel végeztek – áll a Riporterek Határok Nélkül nemzetközi szervezet éves jelentésében.

2014-ben 66 újságírót öltek meg, hét százalékkal kevesebbet, mint 2013-ban. Korábban viszont nagyon ritkák voltak az olyan barbár módszerek, mint a lefejezés. Ezzel a szervezet James Foley és Steven Sotloff kivégzésére utal, melyről az Iszlám Állam videófelvételt is közölt.

Az újságíró-gyilkosságok kétharmadát háborús konfliktusövezetben követték el. Idén Szíria volt a legveszélyesebb az újságírók számára is – a negyedik éve zajló polgárháborúban tizenöten haltak meg. A második legveszélyesebb helyszín a Gázai-övezet volt, itt hét sajtómunkást öltek meg. A harmadik helyen Ukrajna áll hat gyilkossággal, majd Irak és Líbia következik 4-4 halálesettel.

Az újságírók bebörtönzésének számát illetően Kína áll az élen, az országot Eritrea, Irán, Egyiptom és Szíria követi. Jóval gyakoribb lett az újságírók elrablása, 119 ilyen esetet jegyeztek fel, 37 százalékkal többet, mint tavaly. Jelenleg is 40 újságírót tartanak túszként fogva. A jelentés arra is kitér, hogy megfélemlítés hatására idén kétszer annyi újságíró hagyta el hazáját, mint tavaly.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik