Nagyvilág

Ők állnak a CIA kínvallatásai mögött

A két pszichológust annak ellenére választották ki a módszerek kidolgozására, hogy nem volt ilyen tapasztalatuk.

Kedden az Egyesült Államok nyilvánosságra hozta a CIA kínvallatásairól szóló jelentést. A brutális módszerek mögött a légierő két nyugalmazott pszichológusa, a 63 éves Jim E. Mitchell és a 65 éves Bruce Jessen állt – írja az International Business Times. A két férfi mintegy 80 millió dollárt kapott az amerikai kormánytól a kegyetlen vallatások kidolgozásáért, melyek közt volt „rektális táplálás” és fulladásközeli állapot kiváltása is. És ezeken felül még olyan ötleteik is voltak, amiket már annyira kegyetlennek találtak, hogy be sem vetették azokat. A módszereket a kommunista Kínától kölcsönözték, amely a koreai háború idején használta ezeket vallatásra.

Egyiküknek sem volt vallatási tapasztalata vagy ismeretei az al-Kaidáról, de még nyelvtudása sem, amikor a CIA kiválasztotta őket a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után „információszerző” programjához. Korábban családterápiával foglalkoztak, doktori disszertációjukat pedig a magas vérnyomás témájában írták meg.

A jelentéshez csatolt egyik iratban arról vallanak, hogy az volt munkájuk célja, hogy olyan állapotot érjenek el a foglyoknál, amikor teljesen meg tudják törni azok ellenállását azzal szemben, hogy információval lássák el őket. Még azt is javasolták, hogy játsszák el a foglyok élve eltemetését, de ezt már túl durvának találta a CIA.

Sem Mitchell, sem Jessen nem tanúsított eddig nyilvános megbánást a vallatások miatt. Sőt, kedden az ABC News-nak Mitchell megvédte a módszereket és a szenátust kárhoztatta, amiért politikai okokból nyilvánosságra hozták a jelentéseket. Szerinte a CIA-nál sok férfi és nő áldozta az életét arra, hogy megvédjék az Egyesült Államokat és elfogadhatatlannak nevezte, hogy azzal vádolják a hírszerzést, hogy hazudtak az elnöknek és a szenátusnak, valamint meghamisították a jelentéseket, hogy jobb színben tüntessék fel a programot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik