Nagyvilág

Cheney: életeket mentettek a brutális kínzásokkal

Dick Cheney (dick cheney, )
Dick Cheney (dick cheney, )

 A volt amerikai alelnök élesen bírálta csütörtökön a szenátus hírszerzési bizottságának a héten nyilvánosságra hozott jelentését a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) kegyetlen vallatási módszereiről, és azt hangoztatta, hogy a CIA nem elítélést, hanem méltatást érdemel, mert életeket mentett meg.

A bizottság kedden kiadott jelentése szerint a CIA az általa elismertnél “sokkal kegyetlenebb” módszereket alkalmazott az al-Kaida feltételezett tagjaival szemben a “fokozott vallatások során”, ezzel kapcsolatban félrevezette a kormányzatot és a kongresszust, továbbá a kínzás nem volt hatékony információszerzési eszköz – adta hírül a BBC oldalára hivatkozva az MTI.

Jelentés “teli hülyeségekkel”

A republikánus Dick Cheney, aki 2001 és 2009 között – így a vitatott időszakban is – George W. Bush alelnöke volt, a Fox News hírcsatornának úgy nyilatkozott, hogy a jelentés “borzalmas munka”, és “tele van hülyeségekkel”. Azt is elismerte ugyanakkor, hogy nem olvasta el a teljes dokumentumot (amelyet egyébként 25 évre titkosítottak is).

A volt alelnök úgy vélte, hogy a CIA hozzáállása szükségszerű volt a 2011. szeptemberi Egyesült Államok-ellenes terrortámadások után, és akik a kifogásolt programban részt vettek, a kötelességüket teljesítették.

“Mi kértük az ügynökséget arra, hogy tegyen lépéseket, és csináljon programokat abból a célból, hogy elkapják azokat az aljas gazfickókat, akik közülünk 3000-et megöltek szeptember 11-én, továbbá biztosítsák azt is, hogy ez még egyszer nem történhet meg” – hangoztatta Cheney. Hozzátette, hogy a CIA “pontosan ezt tette”, és ezzel életeket mentett meg, tehát nem bírálatot, hanem dicséretet érdemel.  Az ügynökség szerinte jogilag ugyan kétségbe vonható módon szerezte értesüléseit, de ezek létfontosságúak voltak ahhoz, hogy sikerüljön megakadályozni a további terrorakciókat az országban.

Bush mindent tudott

Dick Cheney egyúttal cáfolta a jelentésnek azt a megállapítását, hogy a hírszerző ügynökség félrevezette a csúcsvezetést. Kijelentette, hogy Bush elnök “mindent tudott, mit tudnia kellett a CIA-kihallgatásokról, és amit tudni akart róluk”. “Ismerte a módszereket…, és én sem tettem erőfeszítést arra, hogy megkíméljem ettől” – mondta.

Szerdán egyébként a szenátusi bizottság republikánus tagjai “kisebbségi” jelentést adtak ki a témáról, és abban – Cheney szavaival egybecsengően – méltatlannak, elhibázottnak és az adófizetői pénzek pazarlásának minősítették a demokraták készítette jelentést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik