Nagyvilág

Ukrán válság: Gorbacsovnak van egy ötlete

A Szovjetunió egykori elnöke szerint egy „vének tanácsa" segíthetne a helyzet megoldásában. A 83 éves politikus az elmúlt hetekben többször is kifejtette a véleményét a nemzetközi kapcsolatok kiéleződése kapcsán.

Az SZKP volt főtitkára ezúttal a Rosszijszkaja Gazeta című lapban ötletelt. Úgy véli, az ukrán válság miatt akkora veszély fenyegeti a világot, hogy nem elegendőek az annak a kezelésére tett lépések, ezért egy tekintélyes külföldi politikusokból álló, úgynevezett vének tanácsa segíthetne az Ukrajna miatt kialakult nemzetközi válság kezelésében

A bizalom mértéke katasztrofális szintre esett vissza a nemzetközi kapcsolatokban, az orosz és a nyugati diplomáciai nyilatkozatokból pedig azt a következtetést lehet levonni, hogy mindkét oldalon hosszú szembenállásra készültek fel – fejtette ki Mihail Gorbacsov.

“Hozzám és a világpolitika más veteránjaihoz – akik annak idején nem keveset tettek a hidegháború befejezéséért – azzal a javaslattal fordulnak, hogy hozzunk létre egyfajta vének tanácsát, amely a válságból való kiútra dolgozna ki javaslatokat” – írta az idős orosz politikus és hozzátette, hogy támogatja az ötletet.

Befagyasztott együttműködés

Gorbacsov szerint az ukrajnai fegyveres szembenállás résztvevői egyaránt megsértik a tűzszünetet, mindkét oldalon különösen veszélyes fegyvereket vetnek be és megsértik az emberi jogokat.

A Kreml tagadja, hogy Oroszországnak köze lenne a konfliktushoz és Kijev, illetve a délkelet-ukrajnai szakadárok szembenállásáról beszél.

A volt szovjet elnök és pártfőtitkár a globális kihívások és veszélyek elleni közös fellépésre, továbbá arra szólította fel a Nyugatot és Oroszországot, hogy újítsák fel a befagyasztott együttműködést.

Múlt helyett jövő

Gorbacsov azt javasolta, hogy tartsanak orosz-amerikai csúcstalálkozót, amelyen Oroszország és az Egyesült Államok vezetőinek a két ország kapcsolatainak egészét és a közöttük meglévő összes problémát kellene megvitatni. Ugyanilyen csúcstalálkozót kellene tartania az Európai Uniónak és Oroszországnak és nem kell tekintélyvesztéstől tartaniuk, vagy attól, hogy valamelyikük propagandisztikus győzelmet ér el. “Mindez a múlté, a jövőre kell gondolni” – írta Gorbacsov.

Húsz éve, 1989. december 2-3-án Málta partjainál találkozott az akkori szovjet államfő-pártfőtitkár Gorbacsov és George Bush, az Egyesült Államok elnöke. Elsősorban Európa keleti felének demokratikus átalakulásáról és a német egység lehetőségének világpolitikai összefüggéseiről tárgyaltak. A világsajtó a hidegháború lezárásaként értékelte az orosz-amerikai csúcsot – emlékeztetett az MTI.

A 83 éves Gorbacsov az utóbbi hetekben többször szólalt meg az ukrán válság és a nemzetközi kapcsolatok kiéleződése kapcsán. November 9-én, a berlini fal lebontásának 25. évfordulóján a német fővárosban tartott fórumon kiállt Vlagyimir Putyin orosz elnök mellett, aki szerinte a nemzetközi feszültség csökkentésére keres kiutat. Nem sokkal később azonban alaposan kiosztotta az orosz elnököt, akiről azt állította, hogy istennek képzeli magát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik