Nagyvilág

Betiltották az orosz sztár filmjeit Ukrajnában

ivan ohlobisztin (ivan ohlobisztin, )
ivan ohlobisztin (ivan ohlobisztin, )

Ivan Ohlobisztin Kijev elfoglalására szólította fel a Moszkva-barát kelet-ukrajnai szakadárokat.

 A színész 71 filmjére, illetve tv-sorozatára vonatkozó tilalom összefügg azzal, hogy Ohlobisztin Donyeckben kijelentette, széles körű ismertségét és népszerűségét fel fogja használni “ukránellenes” nézetei terjesztésére – közölte az illetékes ukrán hivatal.

Az orosz színész november végén a szakadárok fellegvárába látogatott, annak ellenére, hogy az ukrán hatóságok megtiltották neki a belépést ukrán területre. Ohlobisztin Donyeckben ostorozta az “ukrán fasizmust”, és Ukrajnát tette felelőssé a Donyeck-medendében zajló polgárháborúért és annak több ezer halottjáért. “Ha a békéhez Kijev elfoglalása szükséges, akkor azt meg kell tenni” – hangoztatta.

Filip Illienko, az ukrán filmügyi hivatal igazgatója szerint Ohlobisztin szavai “megalázták az ukránokat és Ukrajna területi épségének megsértésére buzdítottak”.

Nem most kezdődött a konfliktus kulturális része

Egy másik orosz színész, Mihail Porecsenkov akciófilmsztár októberben egy olyan videóval kavart vitákat, amelyet a frontvonalban fekvő donyecki repülőtéren forgattak, s amelyen géppuskával lövi az ukrán állásokat az oroszbarát szakadárok oldalán.

A kultúra az orosz-ukrán konfliktus egyik fontos terepe a válság kezdete óta. Az ukrán hatóságok célkeresztjében főleg az orosz katonákat dicsőítő, az elcsatolt Krím félszigettel foglalkozó, az ukránokat árulóként vagy idiótaként ábrázoló filmek szerepelnek, valamint olyan filmművészek alkotásai, akik nyíltan támogatják a Kreml politikáját.

Már több orosz filmet betiltottak és több orosz tévécsatornát is kikapcsoltak Ukrajnában, a műsorújságoknak pedig megtiltották, hogy közöljék azok műsorait.

Ivan Ohlobisztin egyébként az év elején azzal keltett feltűnést külföldön is, hogy nyílt levélben szólította fel Vlagyimir Putyin elnököt a homoszexualitás újbóli büntetőjogi üldözésére. Szerinte a “melegpropaganda” tilalma nem elegendő, mert melegszervezetek puszta létezése a másság reklámját jelenti, ami sérti a vallásos emberek érzelmeit. Az ötletet az orosz ortodox egyház azonnal felkarolta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik