Nagyvilág

Kivégeztek két halálraítéltet az USA-ban

Két halálos ítéletet hajtottak végre szerdára virradóra az Egyesült Államokban: Missouri és Georgia szövetségi államokban. A legfelsőbb bíróság előzőleg mindkét esetben elutasította az elítéltek fellebbezését.

A Missouriban kivégzett férfi 1998-ban kalapáccsal agyonvert egy 63 éves nőt. A 48 éves Paul Goldwin szexuálisan molesztálta a St. Louis megyében élő Joan Crottstot, azután lelökte a lépcsőről és fejbe verte egy kalapáccsal. Goodwin a nő szomszédja volt, és azt hitte, hogy a nőnek is része volt abban, hogy kitették a panzióból.

Georgiában a 49 éves Robert Wayne Holseyn hajtották végre a halálos ítéletet. Az afroamerikai férfi 1995-ben meggyilkolt egy fehér rendőrt.

Missuriban ez volt idén a 10. méreginjekciós kivégzés, így utolérte Texast. Missouriban idén volt a legtöbb kivégzés, a korábbi “rekord” 9 volt 1999-ben. Sem Missouriban, sem Texasban nem terveznek idén több kivégzést. Az Egyesült Államokban idén történt 35 kivégzés közül 28-at Texasban, Missouriban és Floridában hajtottak végre.

Szerdán új kampány indult az Egyesült Államokban a halálbüntetés megszüntetéséért, az Amnesty International és más jogvédő szervezetek kezdeményezésére, amelyek szerint a rasszizmus árnyat vet a halálos ítéletekre. “Senki sem tudja jobban a védőügyvédeknél, hogy az igazságügyi rendszer esendő, és újratermeli a faji és etnikai egyenlőtlenségeket” – mondta Norman Reimer, a kampányban részt vevő Büntetőjogi Ügyvédek Nemzeti Szövetségének vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik