Élet-Stílus

Halálraítéltek utolsó vacsoráit készíti el egy étterem

A halálraítéltek utolsó vacsoráit élvezhetik majd a vendégek, a bizarr londoni étteremben. Már ha megnyílik.

Egyszer az életben már biztosan mindenki eljátszott a gondolattal, hogy milyen ételt választana, ha az utolsó vacsoráját kellene megrendelnie. Egy kreatív londoni csapat továbbszőtte az ötletet, és úgy döntöttek, hogy nyitnak egy tematikus, pop-up (ideiglenes) éttermet.

A „Death Row Dinners” (Halálsor Vacsorák) nevű helyen híres halálra ítélt bűnözők utolsó vacsorái alapján készült, ötfogásos menüket szolgálnak majd fel, és az étterem weblapja szerint a kiszolgálás is hasonlít majd egy igazi halálsorhoz. „Álljon készen arra, hogy megvádolják, elítélik, és megmotozzák” – írják.

A közösségi portálokat máris elárasztották az októberi nyitást promotáló, nyomasztó hangulatú képek. Fekete-fehér fotókon, halálra ítélt emberek néznek velünk farkasszemet, a nyakukba akasztott táblákon pedig az olvasható, hogy mit ettek a kivégzésük előtti estén.

 Párolt kagyló, dupla sajtburger, sült borda, eperfagylalt, ábécé tészta (kép: Facebook)

Úgy tűnik azonban, hogy az ötletgazdák elszámították a magukat, hidegzuhanyként érte őket ugyanis, a kezdeményezésük negatív fogadtatása. A felháborodott kommentek áradatának hatására kiadtak egy közleményt, melyben azt írják, hogy valósággal sokkolták őket a Death Row Dinners kampányára érkezett reakciók, és mivel senkit sem szeretnének megbántani, átgondolják még a projektet.

A halálraítélteknek járó utolsó vacsora intézménye annyira régen gyökerezik, hogy senki sem ismeri pontosan az eredetét – írják a Death Row Diners honlapján. A legvalószínűbb, hogy a római gladiátorok fellépés előtti lakomájára épül, de már az ősi Angliában is megengedték, hogy a akasztásukra szállított elítéltek, utoljára ehessenek és ihassanak egy jót egy út menti fogadóban. A konyhájukra kényes franciák viszont épp az ételt mellőzték: csak tömény italt szolgáltak fel a guillotine alá indulóknak.

Ma már értelem szerűen csak kevés országban esznek utolsó vacsorákat, például Indiában, Japánban, Malajziában, és persze az USA néhány államában. Az utolsó vacsorákat mindenütt szigorúan szabályozzák: csak meghatározott alapanyagokból, és bizonyos költségkereten belül készülhetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik