Nagyvilág

Véletlenül került nyilvánosságra a CIA kínzásairól szóló jelentés

Alvásmegvonásról és vízben fuldokoltatásról is szó esik abban a dokumentumban, amit véletlenül küldtek el egy újságírónak – tudósít az MTI.

„Ez a szenátusi jelentés olyan történetet tár fel, amire egy amerikai sem lehet büszke” – ez áll a Fehér Ház által kiadott dokumentumban, ami összefoglal egy szenátusi jelentést. Ez a CIA-t a feltételezett terroristákkal szembeni brutális bánásmóddal és a kongresszus félrevezetésével vádolja.

A szenátus szerint a 2001. szeptember 11-i merénylet után elfogott al-Kaida tagokkal sokkal brutálisabban bánt a CIA, mint azt eddig feltételezték. A jelentésben az áll, hogy a hírszerző ügynökség félrevezette a kongresszust és az igazságügyi tárcát.

A jelentés konkrétan nem említi, hogy a CIA tevékenysége kimeríti a kínzás fogalmát, de a közfelfogás szerint erre lehet következtetni. A jelentés nem hagy kétséget afelől, hogy néhány esetben megalázó módon vallattak feltételezett terroristákat, illetve megállapította, hogy a CIA vitatott módszerei, mint az ütés, az alvásmegvonás és a vízben fuldokoltatás több kárt okozott, mint eredményt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik