Nagyvilág

Korrupciós ügyeket leplezett le, őrizetbe vették

hadidzsa izmailova (hadidzsa izmailova)
hadidzsa izmailova (hadidzsa izmailova)

Az azeri tényfeltáró újságíró már többször panaszkodott a hatóságok zaklatására.

Hadidzsa Izmailovát egy bakui bíróság pénteki döntése értelmében helyezték vizsgálati fogságba. Azzal vádolják, hogy öngyilkosságba kergetett egy férfit, amiért akár hétéves börtönbüntetést is kaphat. Pere végéig rács mögött kell maradnia a bíróság határozata szerint.

Az Azerbajdzsánban elterjedt korrupciónak, a hatalommal való visszaélésnek és az emberi jogok megsértésének leleplezéséért számos elismerésben részesült Izmailova egy október interjúban azt mondta, számít rá, hogy hamarosan le fogják tartóztatni. Korábban megtiltották neki azt is, hogy külföldre utazzon.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet “a független média elhallgattatására irányuló lépésként” értékelte Izmailova őrizetbe vételét, a riporter munkaadója, a Szabad Európa Rádió főszerkesztője pedig “a kormányzati korrupcióval és az emberi jogi sértésekkel foglalkozó újságírók elnémításáért két éve indított kampány részének” nevezte a történteket.

Az azeri kormány – amely korábban afganisztáni és iraki bevetéseken is támogatta Amerikát – csütörtökön hosszú üzenetben bírálta az Egyesült Államok – megfogalmazása szerint – “gyarmatosító” magatartását, és a külföldi érdekek képviselőjének nevezte a Washington által pénzelt Szabad Európa Rádiót.

Szexvideóval próbálták meg lejáratni

Az újságíró korábban már több alkalommal panaszkodott arra, hogy zaklatják korrupcióellenes fellépése miatt. 2012-ben azt mondta, zsarolás áldozata lett, miután felkerült az internetre egy állítólag őt nemi aktus közben ábrázoló, rejtett kamerás felvétel. A videót jogvédők szerint az országot kemény kézzel irányító Ilham Aliyev elnök hívei töltötték fel, bosszúból azért, mert a riporter kiteregette Aliyev lányának üzleti ügyeit.

A véleménynyilvánítás erősen korlátozott Azerbajdzsánban, ahol a rezsimet bíráló hangokat a hatóságok határozottan elhallgattatják. Az Európa Tanács emberi jogi biztosa szerint az egykori szovjet tagköztársaságban folytatódnak az igazságtalan és szelektív büntetőjogi eljárások az eltérő véleményt nyilvánítókkal szemben, beleértve az újságírók, bloggerek és aktivisták elleni fellépéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik