Belföld

Ismét tüntettek a korrupció ellen

korrupcio-ellenes-tuntetes(960x640).jpg (korrupció ellenes tüntetés, mi országunk, mi pénzünk)
korrupcio-ellenes-tuntetes(960x640).jpg (korrupció ellenes tüntetés, mi országunk, mi pénzünk)

Megtelt a Vértanúk tere a Kossuth tér szomszédságában, ahol a korrpucióellenes tüntetés résztvevői gyülekeznek. A demonstrálók a Várba vonultak. A NAV korrupciós ügyei miatt tiltakoztak.

Ha mindenki ott lesz, aki előzetesen jelezte részvételi szándékát a Facebookon meghirdetett korrupcióellenes tüntetésen, akkor több mint hétezer ember jöhet össze. A Mi országunk! A Mi pénzünk! elnevezésű demonstráción helyszíni tudsósítónk szerint ott van Horváth András korábbi adóellenőr, az egyik NAV-botrány kirobbantója, Hadházy András, a szekszárdi trafikmutyit leleplező volt fideszes képviselő, Nemes Balázs, aki egy másik kormányellenes demonstráció szónoka volt, illetve Vágó Gábor ex-LMP-s képviselő.

Az eseményről a Hír TV is beszámol, mint korábban minden alkalommal, ám most egyfajta bojkottot hirdettek meg vele szemben a tüntetők. Tudósítónk azt jelentette, hogy a televízió stábja most kevésbé feltűnő, nem Hír TV-s sárga dzsekikben vannak, de ugyanúgy biztonsági emberek védik őket, mint jó pár előző kormányellenes demonstráción.

Somló Eszter, a Népharag csoport képviseletében arról beszélt a tüntetés kezdetén, hogy továbbra sem vizsgálták át a NAV-ot, és “korrupt” vezetők kezelik az adófizetők pénzét. Kijelentette, eljöhet az az idő, amikor a polgári engedetlenség eszközéhez kell nyúlni.

Úgy tudjuk, a Várban óriási a rendőri készültség, be van kamerázva minden.

UPDATE1

Elindultak a tüntetők a Vértanúk teréről. A szervezők szerint mintegy kétezer ember demonstrál, a Nádor utca-Széchenyi utca-Akadémia utca útvonalon vonulnak.

UPDATE2

A tömeg a Lánchídon vonul. A menet elején egy nemzeti színű molinót visznek, melynek közepébe a “Nem tudunk annyit adózni, amennyit loptok!” felirat került.

Fotó: Hír24

UPDATE3

A Várba értek a tüntetők. Apróság: a felvezető autó kuplungja elromlott, a kocsi lerobbant. A demonstrálók többek között a “Mocskos Fidesz” és a “Demokráciát!”‘ rigmusokat skandálják. A Várban a karmelita kolostornál folytatódik a tüntetés, ahol újabb szónoklatok hangzanak el.

Tudósítónk jelentése szerint fémkordonok és rendőrök védik a Sándor-palotát.

Fotó: Hír24

 UPDATE4

A Várban civil aktivisták mondanak beszédeket. A legnagyobb sikert Paul Tamás aratta, aki azt mondta magáról: szeretne bemutatkozni. Tamásnak hívják, nincsenek másoktól ellopott földjei, tokaji szőlőbirtokai, márkás órái, nem járt Dubajban, sem Új-Zélandon. Nem érdekli, ki milyen vallású, melyik nemhez vonzódik. De igenis érdekli, hogy este tudnak-e vacsorázni a gyerekek, egyaránt fontos neki az európai uniós és a székely zászló, és Magyarországon szeretne élni. “Szép volt, Tamás!” – skandálták beszéde végén a tüntetők.

A várbeli programot vezető Vágó Gábor szerint csak közösen tudnak fellépni a korrupció ellen, és mindenkit a Korrupcióellenes Szövetség munkájának támogatására kért.

UPDATE5

A demonstráció végén a tüntetők elénekelték a Himnuszt, utána az emberek kisebb-nagyobb csoportokban vonultak le a Várból. A Várhegy oldalában még sokáig lehetett hallani. “Mocskos Fidesz”, “Orbán, takarodj!”

Olvasói sztorik