Nagyvilág

Erőszakba torkolló tüntetések Görögországban

görög tüntetés (görög tüntetés)
görög tüntetés (görög tüntetés)

Több összecsapás is volt Alexandrosz Grigoropulosz halálának évfordulóján. A 15 éves fiút egy rendőr gellert kapott lövedéke ölte meg 2008-ban.

Erőszakba torkollt egy tüntetés Athén központjában, és Szalonikiban is összetűzések történtek rendőrök és demonstrálók között szombaton. A görög fővárosban mintegy ötezren vonultak utcára, hogy megemlékezzenek egy rendőrök által agyonlőtt diák hat évvel ezelőtti haláláról. A városközpontból a diák halálának helyszínére tartva a tömeg boltokat és buszmegállókat rongált meg, valamint kifosztott egy üzletet és az utcán felgyújtotta az onnan ellopott ruhákat.

Végül a tüntetők a diák halálának helyszínén, a szélsőbaloldali és anarchista csoportok fellegvárának számító Exarcheia negyedben összetűzésbe kerültek a rendőrökkel, akik könnygázzal és paprika spray-vel próbálták feloszlatni a randalírozó tömeget. Szalonikiben a demonstrálók összevertek két civil ruhás rendőrt, emiatt a rendőrség könnygázt és fénygránátokat vetett be ellenük.

A 15 éves Alexandrosz Grigoropulosz halála 2008 decemberében Görögország-szerte hetekig tartó példátlanul erőszakos zavargásokat váltott ki. A fiút egy rendőr gellert kapott lövedéke ölte meg. 2010 októberében a gyilkos lövésért felelős, idén 39 éves rendőrt egy bíróság életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik