Nagyvilág

Könnygázos oszlatás lett a békés antirasszista megemlékezésből Athénban

Az egy éve meggyilkolt antirasszista rapper emlékére rendezett felvonulás közben több tucatnyi csuklyát viselő fiatal megtámadott több üzletet és bankot, kirakatokat törtek be, kukákat gyújtottak fel.

A gyilkosság annak idején hatalmas felháborodást keltett Görögországban, s a hatóságok ennek nyomán léptek fel a parlamentbe is bekerült szélsőjobboldali párt, az Arany Hajnal ellen.

Virágokkal indult, könnygázzal végződött

A megemlékezésre több ezren gyűltek össze a nyugat-athéni külvárosban, Keratsziniben: ott, ahol a 34 éves zenészt tavaly leszúrták a nyílt utcán. Több százan hoztak virágokat, gyertyákat, és sokan viseltek fehér pólót olyan feliratokkal, mint “Nem felejtünk!”, “Pavlosz életben van!”, “Csapás a nácikra!”

A felvonulás közben több tucatnyi csuklyát viselő fiatal megtámadott több üzletet és bankot, kirakatokat törtek be, kukákat gyújtottak fel, amelyekből kisebb barikádokat emeltek. A kialakult felfordulásban több százan csaptak össze a rendőrökkel, akik végül könnygázzal tudták csak megfékezni a zavargókat. A rendőrség egyelőre nem adott hivatalos tájékoztatást arról, hogy vannak-e sérültek és hogy hány embert tartóztattak le.

Letartóztatták az Arany Hajnal képviselőit

A fiatal görög rapper Pavlosz Füszaszt, aki antirasszista szövegeiről volt ismert Görögországban, a szélsőjobboldali Arany Hajnal párt egy híve ölte meg. Görögországban ezt megelőzően sokáig felrótták a rendőrségnek és az igazságszolgáltatásnak, hogy szemet huny a neonáci párt erőszakos megnyilvánulásai felett.

A párt ellen végül nyomozás indult, azt vizsgálják, hogy vajon szervezeti szinten is köze volt-e a gyilkossághoz. A 300 fős athéni parlamentben 18 tagú frakcióval rendelkező szélsőséges pártnak eddig hat képviselőjét helyezték előzetes letartóztatásba, három további képviselő ellen pedig szintén eljárás folyik egyebek mellett bűnszövetkezetben való részvétel gyanúja miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik