Nagyvilág

Megint kiosztotta Orbánt McCain

McCain (McCain)
McCain (McCain)

Ismételten aggodalmának adott hangot a demokrácia és a jogállamiság magyarországi helyzetével kapcsolatban helyi idő szerint szerda este kiadott közleményében az amerikai republikánus szenátor, volt elnökjelölt. A külügyi szóvivő elhatárolodótt egyes kijelentéseitől.

A demokrácia a jogállamiság tisztelete, a hatalmi ágak szétválasztása, valamint a gazdasági, polgári és vallási szabadságjogok védelme nélkül nemcsak nem kielégítő, hanem veszélyes is. Ez magával hozza a szabadság erózióját, a hatalommal való visszaélést, az etnikai megosztottságot és a gazdasági korlátozásokat – ezeknek mind tanúi vagyunk Magyarországon, amióta Orbán miniszterelnök hatalomra került – írta a John McCain nyilatkozatában.

Lépéseit Orbán miniszterelnök egy új, az “illiberális demokrácián” alapuló állammodellre való felhívásban indokolta meg, de elképzelése kihívást jelent az Európai Unió és a NATO alapvető értékeivel szemben. Ezek a szövetségek nemcsak a demokrácia, hanem a jogállamiság, az egyéni szabadság és az alapvető szabadságjogok védelmén is alapulnak. Minden tagországnak elkötelezettnek kell maradnia ezen értékek iránt – fogalmazott John McCain.

A szenátor állásfoglalása szerint Orbán Viktor miniszterelnök 2010-es hatalomra jutása óta “antidemokratikus alkotmányos változásokat” léptettek életbe, “korlátozták” a magyar bíróságok függetlenségét, civilszervezeteken “ütöttek rajta”, a civil társadalmat “üldözték”, a sajtószabadságot “megnyirbálták”, és sok más is történt.

A kitiltási botrányt is elővette

A szentáror szerint “ezek a lépések veszélyeztetik az intézményi függetlenség, valamint a fékek és egyensúlyok elveit, amelyek a demokratikus kormányzás ismertetőjelei, és engem mély nyugtalansággal töltöttek el a demokratikus normák magyarországi eróziója miatt”. A közlemény utalt a Velencei Bizottságnak, az EBESZ-nek, a Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű szervezetnek és az Európai Központi Banknak a magyar kormány intézkedéseivel kapcsolatos bírálataira is.

McCain emellett rámutatott, hogy az elmúlt hónapban hat magyarnak tiltották meg az Egyesült Államokba való belépést, és hogy André Goodfriend amerikai ügyvivő ezt a tilalmat figyelmeztetésnek nevezte annak érdekében, hogy vonják vissza azokat a politikai lépéseket, amelyek gyengítik a demokratikus értékeket. Idézte a diplomatát, aki “negatív kiábrándító trendekről” beszélt Magyarországon, valamint “a jogállamiság gyengüléséről, a civil társadalom elleni támadásokról és az átláthatóság hiányáról”.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Botár Gergely

Az amerikai külügy elhatárolódott

Elhatárolódott szerdán az amerikai külügyminisztérium szóvivője több olyan kijelentéstől, amit John McCain republikánus szenátor Magyarországgal kapcsolatban tett kedden. Marie Harf szóvivő szerint “nem meglepő”, hogy a diplomáciai tárca nem oszt több olyan nézetet, amelyet McCain szenátor a magáénak vall. Harf egy pontosító kérdésre válaszolva “természetesen” ebbe a kategóriába sorolta a magyar kormányfőre vonatkozó “újfasiszta diktátor” minősítést is.

A szóvivő kitért annak a felvetésnek a megválaszolása elől, amely szerint noha a washingtoni külügyminisztérium nem ért egyet a McCain által használt nyelvezettel és durva leírással, korábban aggályait fejezte ki a magyarországi helyzettel kapcsolatban, amelyben “úgy tűnik, növekszik a tekintélyelvűség”. Harf annyit mondott, hogy a szenátor azt a “színes” nyelvezetet használta, amelyről ismert, és az ígérte, hogy később további részleteket közöl majd.

Keményebbek lesznek a republikánusok

– Azok, akik Amerikában értenek a térséghez, egyöntetűen és határozottan elítélik Orbán Viktor kül- és belpolitikáját, de túlzásnak tartják az „újfasiszta diktátor” kifejezést – mondta a Népszabadságnak az ügy kapcsán Charles Gati. A politológus professzor emlékeztetett, hogy a miniszterelnök a 2008-as elnökválasztáskor McCaint támogatta Barack Obamával szemben, a helyzet ezért rendkívül súlyos. Hozzátette, hogy a republikánus szenátor januártól a felsőház védelmi bizottságának elnöke lesz. Gati azt is kiemelte, hogy már sokszor figyelmeztetett arra, hogy a republikánusok adott esetben jóval keményebbek lesznek a külpolitikában, mint az Obama-adminisztráció. Azt a kormányoldal is elismeri, mindez rendkívül kínos. „Innen már nincs lejjebb” – mondják.

Neofasiszta diktátor

McCain szenátor az új magyarországi nagykövet kinevezéséről tartott keddi washingtoni szenátusi szavazás alkalmával a többi között azt mondta: “Nem vagyok ellene a politikai kinevezetteknek, mert tudom, hogy miként játsszák ezt a játékot, de így állunk: egy nemzet annak a határára került, hogy feladja a szuverenitását egy neofasiszta diktátornak, aki ágyba bújik Vlagyimir Putyinnal, és mi a Gazdagok és szépek (televíziós szappanopera) producerét küldjük nagykövetnek.” 

A szenátor kijelentései miatt szerdán Budapesten a Külgazdasági és Külügyminisztériumba (KKM) bekérették André Goodfriendet, az amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét. A tárcavezető, Szijjártó Péter Brüsszelben úgy reagált: a magyar polgárok idén háromszor nyilváníthattak véleményt arról, hogyan képzelik el az ország jövőjét, és mindhárom alkalommal meglehetősen egyértelmű véleményt fogalmaztak meg ezzel kapcsolatban, amit mindenkinek illik tiszteletben tartania. A kormány arra kérte a vezető amerikai tisztviselőket, hogy a “Magyarországot érintő kijelentéseik megtétele előtt tájékozódjanak a tényekről annak érdekében, hogy nyilatkozataik ne nélkülözzék a valóságalapot”.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik