Nagyvilág

Fotóriportert ölhet meg az al-Kaida

 A nemzetközi terrorszervezet jemeni szárnya amerikai foglyának kivégzésével fenyegeti Washingtont - adta hírül csütörtökön a SITE nevű amerikai hírszerző csoport, amely terroristák megfigyelésével foglalkozik.

A SITE azt közölte, hogy a birtokába került egy videofelvétel, amelyet az Arab-félsziget al-Kaidája (AQAP) készített. A terrorcsoport három napot adott követelései teljesítésére az Egyesült Államoknak, különben – fenyegetése szerint – kivégzi amerikai foglyát. A fogoly Luke Somers 33 éves fotóriporter. Tavaly szeptemberben rabolták el terroristák a jemeni főváros, Szanaa egyik utcájában.

A háromperces videón először a jemeni al-Kaida egyik vezetője, Nászer bin Ali al-Anszi tűnik fel, arabul a muszlim világ ellen szerinte elkövetett amerikai bűnökről beszél, majd közli az ultimátumot. A követeléseket nem részletezi, csak annyit mond, hogy Washington tudja, mik azok, és ha nem teljesíti őket, az amerikai fogoly nem kerülheti el sorsát.

Fotó: Europress Fotóügynökség

A filmen ezután Somers látható. “Bő éve raboltak el Szanaában – mondja angolul. – Lényegében minden segítséget örömmel veszek, amely kisegít ebből a helyzetből. Biztos vagyok abban, hogy veszélyben az életem” – így a fogoly.

A videón az al-Kaida figyelmezteti az Egyesült Államokat, hogy “ne kövessen el további ostobaságot jemeni földön”. A kijelentés minden bizonnyal arra a túszszabadítási akcióra utal, amelynek eredményeként amerikaiaknak novemberben sikerült Jemen egy eldugott szegletében nyolc foglyot kiszabadítaniuk jemeni katonákkal együttműködve. Somers is rajta lehetett a kiszabadítandók listáján, ám őt négy társával, köztük egy brittel együtt napokkal az akció előtt máshova vitték a terroristák – számolt be az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik