Nagyvilág

Újra lecsaphat az al-Kaida

Amerikai hírszerzési információk arra utalnak, hogy a terrorszervezet újabb támadásra készül.

Az al-Kaida terrorhálózat egyik szíriai sejtje általi fenyegetés miatt figyelmeztetést adott ki kedden az amerikai belbiztonsági minisztérium – adta hírül az MTI. 

Marsha Catron, az Egyesült Államok határain belüli és kívüli terrorcselekmények megelőzéséért felelős tárca szóvivője közölte, hogy a minisztérium és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) a fennálló veszély miatt riasztotta az állami, a helyi és a szövetségi rendfenntartó szerveket. Catron szerint a legújabb hírszerzési információk arra utalnak, hogy a Szíriában tevékenykedő al-Kaida vezetői közel vannak az Európában vagy az Egyesült Államokban végrehajtandó támadás kivitelezési szakaszához.

Korábban hasonló bejelentést tett a Pentagonban William Maywille tábornok, a vezérkar egyik magas rangú vezetője. Azt mondta, hogy az al-Kaida terrorhálózathoz köthető, Horaszan nevű csoportról van szó, amely nyugati, s talán amerikai célpontok elleni támadás szervezésének utolsó szakaszában volt. A tábornok szerint az amerikai légierő megsemmisítette a terrorsejtet a Szíriában keddre virradóra végrehajtott légicsapásokban.

Belső kör

A Központ Hírszerző Ügynökség (CIA) szerint a Horaszan parancsnoka az al-Kaida egyik vezetője, egy bizonyos Mohszin al-Fadli, aki Oszama bin Laden, a terrorhálózat néhai első számú vezetőjének legbelső köréhez tartozott, és tudott a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrorcselekmények előkészületeiről.

Egy amerikai illetékes szerint részben a szervezet küszöbön álló terrortámadása miatt kezdődtek meg kedd hajnalban az Egyesült Államok vezette katonai koalíció légi támadásai Szíriában. Az amerikaiak egyik célja éppen Fadli megölése lehetett. A közösségi portálokon megjelentek ugyan az iszlamisták gyászoló feljegyzései, de aterrorsejt vezetőjének halálát más forrásból egyelőre nem erősítették meg, és nem tudni, hogy a Szíria északnyugati részén végrehajtott bombázások több tucat halottja között van-e Fadli is.

A Horaszan az afganisztáni és pakisztáni fegyveres konfliktusokban megedződött iszlamistákból áll, és az iszlám kalifátus megteremtéséért harcoló IÁ-val szemben egyetlen célja az amerikai és európai célpontok elleni merényletek végrehajtása. A szélsőségesek a szíriai zűrzavart kihasználva, ott szervezik külföldi támadásaikat, állították össze pokolgépeiket és nyugati zsoldosokat verbuválnak külföldi támadásaikhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik