Közélet

Budapesten pihentek az al-Kaida terroristái

A dzsihádisták átutazóban jártak nálunk.

Magyarországon laktak azok a Németországban lebukott terroristák, akik egy német pályaudvart – valószínűleg a bonni terminált – akarták a levegőbe röpíteni – írja a Bors. A 2004-es madridi vasúti robbantás után az al-Kaida további metróállomások és pályaudvarok ellen tervezett merényleteket.

A terroristák Budapesten főként pihennek, közben pedig informá­ciókat vesznek célpont­jaikról. Imaházakban és éttermekben bonyolítják találkozóikat. Magyarországot átutazóban használják és nem magyar, hanem főként amerikai, brit, francia és német célpontokra koncentrálnak – véli Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő. „Nálunk pihenéssel töltik az időt, vagy a szervezésnek azzal a fázisával, amit terrorszolgáltatásnak nevez a szakirodalom” – mondta.

Az al-Kaidához köthető afgánok bérelt budapesti lakásában a TEK tartott ház­kutatást – mondta a Magyar Nem­zetnek Bodnár Zsolt, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgató-helyettese, aki a Borsnak is nyilatkozott. Mint elmondta, az említett házkutatást a német hatóságok által folytatott eljárásban, jogsegély keretében végezték, így arról nem áll módjában tájékoztatást adni. Azt viszont megerősítette a főigazgató-helyettes, hogy a TEK több, terrorszervezethez köthető személlyel kapcsolatban kezdeményezett már intézkedést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik