Nagyvilág

Ausztria a sajtóból tudta meg, hogy nem lesz Déli Áramlat

Ausztria hivatalos megerősítést kér Oroszországtól arról, hogy Moszkva felhagy a Déli Áramlat földgázvezeték megépítésének tervével.

Erről Reinhold mitterlehner gazdasági miniszter az osztrák kormány ülése után beszélt. Ausztria nem kételkedik abban, hogy a Déli Áramlat nem valósul meg, de úgy véli, hogy Moszkva részletesebben is megmagyarázhatná elállását a tervtől; a helyzet tisztázásra szorul – mondta el a politikus az újságíróknak.

Az osztrák kormány csupán a sajtóból értesült arról, hogy Moszkva leállt a terv megvalósításával – mondta Reinhold Mitterlehner. Hozzátette: Ausztria gázellátását a fejlemény nem érinti, mivel jövőbeli létesítményről van szó, amelynek hiánya csak évek múlva mutatkozott volna meg. Az ÖMV osztrák energetikai cégcsoport az idén megállapodott Oroszországgal abban, hogy a Déli Áramlat csővezeték eléri majd Ausztriát is.

Fotó: MTI

Ahogyan korábban megírtuk: Valgyimir Putyin tegnap Ankarában, egy sajtótájékoztatón közölte a nyilvánossággal, hogy az Európai Unió ellenkezése miatt nem lehet megvalósítani a Déli Áramlat tervét. Putyin szerint egy törökországi földgázelosztó-központ létrehozásával ellensúlyozható lehet a gázvezeték meghiúsulása.

Hogy miért lehet Orbán Viktor arcán pofon a Déli Áramlat sutba dobása, arról itt írtunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik