Nagyvilág

“Segélyszállítmányban” vihették az orosz tankoknak az üzemanyagot

A kamionok mellett 18 benzinszállító tartálykocsi és 4 kísérő jármű is volt abban az orosz segélykonvojban, amely vasárnap érkezett a kelet-ukrajnai szakadár területre.

Az EBESZ-megfigyelők vasárnap helyi idő szerint 9 óra 42 perckor regisztrálták a konvoj belépését ukrán területre Donyeck határátkelőnél. A konvoj a szervezet közleménye szerint 21 kamionból, 18 benzinszállító tartálykocsiból és 4 kísérő járműből állt. A konvoj utolsó járműve vasárnap este 21 óra 16 perckor tért vissza az Oroszországi Föderáció területére. További részleteket az EBESZ nem közölt.

Az Unian hírügynökség megjegyezte, hogy a benzinszállító tartálykocsik szállítmánya nem tartozik a humanitárius segély kategóriájába, a négy kísérő jármű rendeltetése pedig ismeretlen.

A hónapok óta tartó harcok miatt a szakadárok kezén lévő kelet-ukrajnai területeken sokan maradtak élelem és gyógyszer nélkül. Oroszország erre hivatkozva indított útnak több segélyszállítmányt, amit a Nyugat-barát kijevi kormány cinikus lépésnek tekint. A vasárnapi segélyszállítmány – amely szintén Kijev engedélye nélkül lépett be ukrán területre – már a nyolcadik volt augusztus közepe óta.

Victoria Nuland európai és eurázsiai ügyekért felelős amerikai helyettes államtitkár november 26-án azt állította, hogy az orosz “humanitárius segélyszállítmányban” nyilvánvalóan páncélosoknak szánt üzemanyag és a szakadár fegyveresek számára küldött felszerelés is van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik