Nagyvilág

Beintett Putyin: nem kezdik el a Déli Áramlat építését

Az Európai Unió ellenkezése miatt nem lehet megvalósítani a Déli Áramlat tervét, de egy törökországi földgázelosztó-központ létrehozásával ellensúlyozható lehet a gázvezeték meghiúsulása - közölte Ankarában Vlagyimir Putyin orosz elnök.

  “Ha Európa nem akarja megvalósítani (a Déli Áramlatot), akkor nem lesz megvalósítva” – fogalmazott Putyin török kollégájával, Recep Tayyip Erdogannal tartott közös sajtóértekezletén.

Egyúttal azonban azt is bejelentette, hogy Moszkva kész együttműködni Ankarával egy Európát ellátó földgázelosztó-központ létrehozása érdekében. A török-görög határon létrehozandó elosztó ellensúlyozná a Déli Áramlat meghiúsulását – mondta Putyin.

 Fotó: MTI

 “Figyelembe véve azt, hogy mindeddig nem kaptunk engedély Bulgáriától, úgy tartjuk, hogy Oroszország ilyen körülmények között nem képes folytatni az adott projekt megvalósítását, vagyis e gázvezeték-rendszernek a Fekete-tengerben való kiépítését… Nem kezdhetjük el az építést a tenger alatt mindaddig, amíg nem kapjuk meg ehhez Bulgária jóváhagyását” – szögezte le az orosz elnök. Az ugyanis elképzelhetetlen, hogy megépítik a vezetéket a bolgár partokig, és ott meg is állnak – tette hozzá.

Oroszország tehát kénytelen lesz meggondolni részvételét e projektben – mondta Putyin, aki azonban megköszönte Törökországnak, hogy annak idején támogatta a projektet.

A Gazprom vezetője megszólalt

“A projekt ügye le van zárva. Ennyi” – mondta el Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója hétfőn Moszkvában. Miller jelezte: jogi személyt hoznak létre egy olyan új projekt megvalósítására, amely biztosítaná majd a Törökországba irányuló gázvezeték megépítését. Ennek a jogi személynek a Gazprom lenne az alapítója Oroszországban, amely kész fontolóra venni a török partnerek bevonását – tette hozzá. “A Déli Áramlat gázvezetékkel kapcsolatos probléma mára megoldódott” – mondta Miller.

Ahogyan korábban megírtuk: a tervek szerint egy hónapos csúszással, december közepén fogtak volna bele a gázvezeték Fekete-tenger alatti szakaszának építésébe. A Gazprom 2015 végére tervezte a szállítások megindítását, korábban arról volt szó, hogy 2018-ra már évi 63 milliárd köbméter földgáz juthat így – Ukrajna megkerülésével – Európába.

Az Európai Bizottság kifogásolta a gázvezeték megépítését, mert az európai uniós joggal szembemennek az érintett tagállamok és Oroszország közti megállapodások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik