Nagyvilág

Brüsszel és Washington együtt követeli az oroszok kivonását Kelet-Ukrajnából

Donald Tusk, az Európai Tanács hétfőn hivatalba lépett új elnöke telefonmegbeszélést folytatott Barack Obama amerikai elnökkel, és ennek során - Tusk közlése szerint - egyetértettek abban, hogy Oroszországnak ki kell vonulnia Kelet-Ukrajnából.

Moszkvának be kell szüntetnie katonák és felszerelés eljuttatását a térségbe, lehetővé kell tennie az ukrán-orosz határ hatékony ellenőrzését, és segítenie kell az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (az EBESZ-t) küldetése teljesítésében – hangoztatta az uniós országok állam-, illetve kormányfőit tömörítő testület új, lengyel elnöke az amerikai elnökkel folytatott beszélgetése után.

Minden túszul ejtett személyt szabadon kell engedni Ukrajnában – tette hozzá Tusk, aki szerint az EU és az Egyesült Államok továbbra is szorosan együttműködik egymással, egyfelől az oroszokat sújtó szankciók tekintetében, másfelől Ukrajna pénzügyi megsegítését illetően.

Donald Tusk és Barack Obama brüsszeli tájékoztatás szerint eszmecserét folytatott az EU és a NATO együttműködésének javításáról, és kölcsönösen megerősítették elkötelezettségüket a transzatlanti kapcsolatok mellett. Megvitatták a tervezett EU-USA szabadkereskedelmi megállapodás ügyét, és egyetértettek abban, hogy itt nem csupán szabadkereskedelemről van szó, hanem a geopolitikai partnerségről is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik