Nagyvilág

Évekig húzódhat az ukrán válság

A német külügyminiszter szerint egy nemzetközi konfliktus kirobbantásához "elég 14 nap, a rendezéshez viszont 14 évre is szükség lehet".

Frank-Walter Steinmeier  reméli, hogy az ukrán válság esetében nem vesz igénybe 14 évet a konfliktus lezárása, de azzal sem lehet számolni, hogy “egy héten vagy 14 napon belül túl leszünk ezen a valóban nagyon súlyos konfliktuson”.

A német külügyminiszter szerint különösen a Krím helyzetének rendezése tűnik nehéznek. A második világháború óta eltelt hét évtized tapasztalatai azt mutatják, hogy Európa békéjét a közös szabályok betartása és az országhatárok tisztelete biztosítja – mondta Steinmeier, hangsúlyozva: Németország “egyszerűen nem teheti meg, hogy a Krím nemzetközi jogot sértő bekebelezését figyelmen kívül hagyja, megfeledkezik róla, vagy napirendre tér az ügy fölött”.
A Krím ügye “konfliktus marad közöttünk”, de ez nem hátráltathatja Németországot abban, hogy dolgozzon a válság enyhítéséért – mondta Frank-Walter Steinmeier.

A válság “elég súlyos, de nem az elképzelhető legsúlyosabb”, Németország külpolitikai felelősségéhez pedig az is hozzátartozik, hogy figyelmeztessen azokra a lehetséges döntésekre, amelyek csak “olajat öntenének a tűzre” – mondta Steinmeier arra a kérdésre, hogy csatlakozhatna-e Ukrajna a NATO-hoz, ha a lakosság többsége ezt kívánja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik