Nagyvilág

Ölelve búcsúztatta védelmi miniszterét Obama

Barack Obama a nem hivatalos szivárogtatás után hivatalosan is bejelentette, hogy elfogadta Chuck Hagel lemondását. Búcsújában a legnagyobb elismerés hangján szólt a miniszteréről.

Hagelről Robert Gates és Leon Panetta után a harmadik védelmi minisztere és közölte, hogy a Pentagon vezetője utódjának szenátusi megerősítéséig hivatalban marad.

Obama szerint Hagel, aki csaknem két évig állt a védelmi tárca élén, októberben közölte vele távozási szándékát. Erre a november elejei “félidős” választások utáni átmenet szolgáltatott alkalmat. Az elnök a hétfői fehér házi bejelentés alkalmával nem nevezte meg a miniszter utódját és nem szólt arról sem, hogy milyen esetleges változások várhatók az amerikai biztonságpolitikában.

 
Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds 

Az amerikai védelmi tárca vezetésére esélyes személyek között a médiában Michele Flournoyt, a Pentagon volt államtitkárát, Ashton Carter volt védelmi miniszterhelyettest és Jack Reed Rhode Island-i demokrata párti szenátort nevezték meg.

A The New York Times, a CNN és a Fox News úgy tudja, hogy Obama szólította fel lemondásra Hagelt. A miniszter és az elnök sajtóértesülések szerint az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni, Szíriában történő katonai fellépés, valamint az Ukrajnával kapcsolatban követendő irányvonal kérdésein különbözött össze.

Hagel megfigyelők szerint az iraki kivonulást a súlyos következmények miatt elhamarkodottnak ítélő tábornoki kar álláspontját képviselte, s kifogásolta egyebek között a Fehér Ház szerinte nehézkes döntéshozatalát. Ezen álláspontja szerint mind Amerika szövetségeseit, mind az ellenfeleit bizonytalanságban tartja Washington arról, hogy mi a célja Bassár el-Aszad szíriai elnök sorsát illetően.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik