Nagyvilág

263 millió dollárt költene Obama a zavargások miatt

ferguson (ferguson)
ferguson (ferguson)

Az amerikai elnök arra kérte ezt az összeget a kongresszustól, hogy orvosolják a fergusoni haláleset által felszínre hozott polgárjogi problémákat, és felállítsanak egy munkacsoportot, amely azt fogja vizsgálni, miként lehetne javítani a rendőrség munkáját - jelentette be hétfőn Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője.

Fergusonban, St. Louis elővárosában zavargásokat váltott ki, hogy augusztus 9-én egy fehér rendőr, Darren Wilson agyonlőtte a fegyvertelen, afroamerikai Michael Brownt. Tiltakozások újabb hullámát váltotta ki, hogy a vádesküdtszék a múlt hétfőn úgy döntött: nem indokolt Wilsont bíróság elé állítani.

Kamerát a rendőrökre!

Az elnök által hétfőn igényelt összeg egyebek között fedezné, hogy 50 ezer rendőrt az egyenruha hajtókáján viselhető személyi kamerával szereljenek fel (ez 75 millió dollárba kerülne), és hogy a bűnüldöző szervek tagjait a lakossági bizalom megerősítését célzó kiképzésben részesítsék. A kamerák viselete a Fehér Ház szerint csökkenthetné a lakosság és a rendőrök közötti bizalmatlanságot, és hozzájárulhatna a fergusoni incidenshez hasonló esetek tisztázásához. Brown halálának körülményeiről ugyanis a szemtanúk egymásnak ellentmondó módon számoltak be.

A rendőrök kameraviselését a fergusoni eset után több helyen követelni kezdték. A St. Louis-i előváros több rendőre már hord ilyet és az ország legnagyobb rendőri szervezetei közül a New York-inál szeptember óta próbaüzembe állítottak ilyen eszközöket. Az elnök emellett fel kíván állítani egy bizottságot, amelynek feladata annak meghatározása lesz, hogy a 21. századi rendőrség hogyan végezze a feladatát. A testület vezetője Charles Ramsey philadelphiai rendőrfőnök és Laurie Robinson, a George Mason Egyetem professzora, volt igazságügyi államtitkár lesz.

A Ferguson által felszínre hozott problémáról a Fehér Házban hétfőn tanácskozást tartottak, amelyen az elnök mellett részt vett Joe Biden alelnök, Jack Lew, a pénzügyi, Eric Holder, az igazságügyi és Jeh Johnson, a belbiztonsági tárca vezetője, valamint Robert O. Work, a Pentagon második embere és Michael Botticelli, a Fehér Ház kábítószer-ellenes politikáját meghatározó hivatal vezetője. A megbeszélésen jelen voltak rendőri vezetők, polgárjogi csoportok képviselői és mások is.

Barack Obama, aki – egyelőre legalábbis – nem tervezi, hogy felkeresse Fergusont, nem kívánja törvényileg leállítani azokat a szövetségi programokat, amelyek keretében a helyi rendőrségeket a hadseregnél fölöslegessé vált, katonai jellegű eszközökkel szerelik fel. Azt viszont el akarja érni, hogy dolgozzanak ki olyan követelményeket, amelyek biztosítanák a felszerelés biztonságos alkalmazását.

Az elnök munkatársai egy olyan rendelet előkészítésén dolgoznak, amely arra kötelezné a szövetségi szerveket, hogy működjenek együtt a polgári jogok és szabadságjogok védelmében fellépő szervezetekkel a változtatásokra vonatkozó javaslatok kidolgozásában.

Hétfőn egyébként több városban, így Fergusonban és New Yorkban is újabb tiltakozó megmozdulásokat tartottak. Vasárnap országos feltűnést keltett, hogy a St. Louis Rams amerikaifoci-csapat több játékosa – nyilvánvalóan a lelőtt Brownnal való szolidaritásból – felemelt kézzel vonult pályára az Oakland Raiders elleni mérkőzésen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik