Nagyvilág

Fekete kisfiút ölelő rendőrön hatódik meg Amerika

Egy fotós elkapta azt a pillanatot, amikor a fergusoni rendőri fellépés elleni oregoni tüntetésen egy fehér rendőr átölel egy könnyező fekete fiút. A fiú egy ingyen ölelést hirdető táblát viselt magán – írja a CNN News.

A képen az látható, amint egy 12 éves fekete fiú könnyei patakként folynak az arcán, amint átöleli egy sisakot viselő rendőr az oregoni Portlandban egy tüntetés közepén. A fiú Devonte Hart az emberi gesztus előtt egy „ingyenes ölelés” feliratú táblát tartott – írta a fiú anyja a Facebookon.

A rendőr odament a síró fiúhoz, és kitárta a kezét – mesélte az anya. Mint az a CNN News cikkéből kiderült a fekete fiú a rendőri erőszak miatt fakadt sírva. Az őrmester később elmesélte, hogy nem mint rendőr, hanam mint ember közelített a kisfiúhoz, és szerinte azzal sikerült megtörnie a jeget, amikor az életről és a nyári vakációról beszélgetett mielőtt megölelte volna.

Az Egyesült Államokban azután indult tiltakozási hullám, hogy kiderült, az illetékes vádesküdtszék szerint nem indokolt a vádemelés Darren Wilson ellen, aki augusztus 9-én lőtte le a 18 éves afroamerikai Michael Brownt. A járőrkocsival közlekedő Wilson az utcán megállította Brownt és egy társát. A rendőrautónál dulakodás tört ki a rendőr és a fiatalember között, és Wilson fegyverhasználathoz folyamodott.

A történtek óta Wilson bujkált, féltve az életét, és csak a vádesküdtszék döntése után, három hónap elmúltával szólalt meg az ABC News hírcsatornának adott interjúban. Azt mondta, hogy tiszta a lelkiismerete, és tudja, hogy helyesen cselekedett, amikor fegyvert rántott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik