Nagyvilág

Nagy dobásra készülnek a Szilícium-völgyben élő magyarok

Neumann Society (Neumann Society)
Neumann Society (Neumann Society)

A Neumann Society néhány hete jött létre. Egy olyan szervezet, amely minden kétséget kizáróan nagyon sokat tud tenni a magyar tehetségekért, a magyar szellemi vívmányokért. És mint sok remek gondolat, ez is egy sörözésnél született.

Újgenerációs Amerikában élő magyarok agyából pattant ki a Neumann Society ötlete. Félreértés ne essék, ez nem egy Neumann János emléktársaság, ami a múltba réved és koszorúz, hanem egy olyan karitatív, nonprofit szervezet, amelynek célja, hogy segítse a magyar fiatal szakembereket és a magyar ötleteket. Alapítói azt mondják, szeretnék, ha a következő generáció tehetségeit a szellemi kíváncsiság, a teljesítményelvűség vezérelné, és a tiszteletet ezzel vívnák ki a magyarságnak.

„Elképesztő koponyákkal van tele ez régió, tele Neumann méltó örököseivel. Összegyűjtve őket és akiket még lázba hoz a küldetésünk, szeretnénk megmutatni a magyarok hozzájárulását az itteni innovációs kultúrához.”

Az ötlet egy négy éve kivándorolt magyar, Tilesch György fejében fogant. Tilesch nagy utat tett meg Amerikáig: az eredetileg pécsi férfi, akinek jogi és nemzetközi kapcsolatok diplomája van, és többek közt a Microsoftnál, illetve a MEFIT Alapítványnál dolgozott – mint fogalmaz – „Love and Marriage” okokból került az USA-ba. Budapesten ismerte meg amerikai, akkoriban orvostanhallgató barátnőjét, aki nem sokkal később a felesége lett, és akivel a diplomaosztó másnapján elköltöztek az Egyesült Államokba. San Franciscóban kezdetben magyar techcégeknek dolgozott, jelenleg a TechSoup nevű cég termékinnovációs vezetője.

Tilesch szerint a Bay Area, az Öbölpart (röviden így hívják a San Francisco- és a San Pablo-öblöt körülölelő városi régiót) nem panaszkodhat, mert számos hagyományápoló magyar szervezete és rendezvénye van. Azonban ez a közeg a nagy számban ideérkező fiatal, általában tech- vagy tudományos területen dolgozó magyarokat nehezen szólítja meg, és nehezen épít belőlük aktív közösséget, ellenben gyorsan átalakítja az újgenerációs magyarok pszichéjét. Ez egy versenyorientált, kíméletlen tempójú, ám hihetetlenül progresszív, nyílt és befogadó világ. A Szilícium-völgyben például alapvető, hogy akár ismeretlenek is megpróbálnak anyagi ellenszolgáltatás nélkül segíteni egymásnak, a társadalmi presztízs csúcsa pedig, ha valaki sok kiváló embert ismer és tud összekapcsolni. Ez a gondolkodásmód az, amit Tilesch és társai szeretnének Magyarországon is elterjeszteni.

Mint sok remek ötlet, a Neumann Society is egy közös sörözés során indult. Hogy pontosítsuk, a San Francisco-i Laszlo’s Bar nevű kocsmából. A szervezetnek három alapítója van: a már említett Tilesch Györgyön túl a kommunikációs tanácsadással foglalkozó, idehaza a Sziget Kft. egyik alapítójaként ismert Karafiáth Balázs László, valamint a pénzügyi szakember, nem mellesleg kiváló vízipólós Vincze Zsombor.

„Nekünk Neumann János élete és példája a magyar géniusz példája: azé, ami rossz beidegződések/ellenhatások okán és lehetőségek hiányában oly ritkán találja meg azt a kibontakozási teret és közeget, ahol a legjótékonyabb és leghatékonyabb hatást kifejthetné. Nem lett volna az, aki lett belőle az apja, az alma mater és a korabeli Magyarország szellemi közege nélkül. Ahogy belőlünk sem a magunk magyar rendszerváltást tinédzserként átélő háttere nélkül.”

A Neumann Society alapcéljai a következők:

  • A szervezet tagjai meg akarják mutatni a világ innovációs fővárosában a kiemelkedő és világszínvonalú magyar teljesítményeket.
  • Ki akarnak találni egy olyan megoldáskombinációt, amivel a mostaninál akár ezerszer több magyar sikersztori születhetne.
  • Hosszú távon széles körű transzatlanti összefogást szeretnének kialakítani.
  • Olyan tehetségeket, projekteket kívánnak támogatni, amelyek az emberiségnek és a magyarságnak különös, hosszú távú hasznot hoznak.

Minden évben kiválasztanak majd egy olyan innovatív ötletet, projektet, szervezetet, amiről úgy gondolják, hogy a Neumann segítségével nagy hatást tud elérni a magyar innováció kiteljesítésében. Első nagy dobásuk egy márciusi konferencia a világhírű pszichológus, a stanfordi börtönkísérlet atyjaként elhíresült Philip Zimbardo professzorral közösen, és nemsokára például ösztöndíjakat is alapítanak majd tehetséges magyar fiatalok amerikai továbbtanulására.

Tilesch így fogalmaz: „Nonprofitok vagyunk, de ultraprofik szeretünk lenni: ehhez a szervezet nagyrészt stabil már, és boardjaink is szépen épülnek. Tervezett programjaink nagy vonalakban megvannak, és év végéig publikussá kristályosodnak.”

Az első 1-2 hónap azonban szervezetépítésről és adománygyűjtésről szól. Ennek alapján derül ki, hogy milyen sebességgel tudják vízre tenni programjaikat.

Magyar innovátor vagy? Itt a helyed!

A világ legnagyobb filantróp akciója, a #givingtuesday során egy #hunnovators nevű kampányt indít néhány napon belül a Neumann Society a közösségi médiában. Arra kérik majd a magyarokat, hogy töltsenek fel és osszanak meg fotókat/videókat a magyar innovációról, így mutatva meg a bennük rejlő potenciált a potenciális donoroknak.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik