Üzleti tippek

Hogyan lehet az ablaküvegből napelem?

Átlátszó napelemet fejlesztenek a Michigani Állami Egyetem kutatói. A hatásfokot még növelniük kell, de ha sikerrel járnak, akkor a jövő napelemeivé válhatnak az irodák és a családi házak ablakai, de akár az okostelefonok kijelzőjén is használható az innováció.

A megoldás során egy új technológiát használnak, amelynek köszönhetően a napelem az emberi szem számára teljesen átlátszó. Az átlátszó felületen valójában nem mindenfajta fény jut át: az eszköz a nap emberi szem számára láthatatlan hullámhosszúságú (ultraibolya és infravörös) sugárzását gyűjti össze, és kivezeti a felület szélére, az ott lévő nagyon vékony napelemcsíkok pedig elkezdik termelni belőle az áramot.

A gyakran lemerülő mobilokon is segíthet a technológia

Richard Lunt, a kutatás vezetője szerint a speciális fejlesztés számos területen használható majd a hatalmas épületeken át a különböző mobil eszközökig. Az okostelefonok, táblagépek, e-könyv-olvasók esetében jó hírnek számít, hogy a kijelzőkbe szerelhető átlátszó napelem úgy segítené a töltést, hogy nem változtatná meg a készülék megjelenését. Tehát nem kellene az esztétikus szempontokból engedni, például a napelem miatt nem lenne vastagabb a kijelző.

A hatásfok még nagyon alacsony

Míg a ma legkorszerűbbnek számító panelek hatékonysága 18-25 százalék között mozog, ez a technológia csupán 1 százalékos hatásfokra képes. A szakemberek szerint viszont elképzelhető, hogy további fejlesztésekkel ezt az értéket akár 5 százalékra is fel tudják vinni.

Bár ez első hallásra még mindig eléggé csekélynek tűnhet, de abban az esetben, ha például egy irodaház összes ablakán ilyen napelem működik, akkor az összteljesítmény mindjárt látványosabb lesz – írja az Extremetech.com.

Energia24-tippek

Bár a michigani fejlesztésre még várni kell, de a környezettudatos cégek és háztartások már ma is sokat tehetnek azért, hogy csökkentsék, optimalizálják az energiafogyasztásukat. Közel egy éve nyílt meg az ELMŰ-ÉMÁSZ megújult Energia Pont bemutatóterme Budapesten, a Társaságcsoport Váci úti székházában. Az interaktív kiállításon szakértők segítenek az érdeklődőknek, hogy miként érdemes korszerűsíteniük az ingatlanokat, hogyan valósíthatóak meg a megújuló energiaforrásokhoz kapcsolódó fejlesztések.

Új üzletág is indul

Három hónapos szűk körű kísérlet után országosan elindul az enHome, amely a lakosságnak kínál komplex energetikai felújítást, illetve napelemes kiserőművet – jelentette be Marie-Theres Thiell, a német RWE magyarországi cégcsoportjának igazgatósági elnöke hétfőn.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik