Nagyvilág

17 millió dollárt kaphat az új Snowden

Tizenhétmillió dollárt ajánlott fel egy német magánnyomozó iroda annak, aki információkat szolgáltat a Kelet-Ukrajnában lezuhant maláj utasszállító tragédiának ügyében indított nyomozás akadályoztatásáról.

Josef Resch, a schleswig-holsteini székhelyű Wifka nyomozóiroda magánnyomozója a Capital című német üzleti magazinban  közölte, hogy a magukat fel nem fedő megbízói tekintélyes összeggel növelték a nyomravezetői jutalmat – írja az MTI.

Továbbra is érvényes a szeptemberben tett ajánlatuk, amely szerint harmincmillió dollárt kap az, aki információkat szolgáltat a gép katasztrófájáért felelőssé tehető személyekről – ez volt minden idők legnagyobb “vérdíja”. Resch szerint megbízói most további tizenhétmillió dollárt ajánlottak fel a tragédia ügyében indított nyomozás akadályoztatásával kapcsolatos információkért.

“A második Edward Snowdent keressük” – mondta a nyomozást vezető Resch, utalva az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos adatgyűjtési programját leleplező informatikusra.

Ahogyan korábban megírtuk: Malaysian Airlines Ukrajna fölött átrepülő MH17-es járata július 17-én zuhant le az oroszbarát lázadók által ellenőrzött területen. Kijevben és a Nyugaton azt gyanítják, hogy a szakadárok lőtték le a gépet Buk típusú orosz rakétával.

A tragédia okát a holland hatóságok vizsgálják, de a Wifka nyomozóiroda azt a megbízást kapta a magukat fel nem fedő megbízóktól, hogy derítsen fényt a maláj gépet lelövéséért felelős személyek kilétére.

Resch szerint a nyomozás a több hétig tartó kapcsolatteremtés után a tárgyalás szakaszába lépett. A nyomozók több mint ezer elektronikus üzenetet és több tucat levelet kaptak, telefonhívások százai érkeztek be, de az információk 99 százalékát azonnal sutba lehetett dobni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik