Nagyvilág

Hazamehet a fideszesek „kedvence”

A beutazási tilalom kapcsán a kormánypárti politikusoknak és szimpatizánsaiknak kellemetlen perceket okozó André Goodfriendet nemsokára leválthatják az amerikai képviselet éléről.

A küszöbönálló hálaadásnapi hétvégét követően, december 1-jén szavaz majd az amerikai szenátus a Barack Obama elnök által a budapesti amerikai nagyköveti posztra jelölt Colleen Bell producer kinevezéséről – közölte pénteken internetes kiadásában a The Washington Post című napilap.

A szövetségi felsőház Bell-lel együtt a Buenos Aires-i amerikai képviselet élére szánt Noah Mamet személyéről is voksol majd. A The Washington Post szerint Bell, Mamet és Tsunis együtt jelképezik azt a problémát, hogy politikai kampányadományozók zsíros diplomáciai posztok birtokosai lehetnek, miután csúnyán botladoztak a bizottsági megerősítési meghallgatáson.

A lap emlékeztetett rá, hogy Bellnek nehézséget okozott meghatározni, hogy az Egyesült Államoknak milyen stratégiai érdekei vannak Magyarországon, Mamet pedig elismerte, hogy még sohasem járt Argentínában. Bell jelölését egyébként a demokrata többségű szenátusi bizottság még februárban jóváhagyta, amit a szenátus plenáris ülésének is meg kell erősítenie.

John McCain republikánus szenátor a The Wall Street Journal című napilapban március elején azt javasolta, hogy a szövetségi felsőház utasítsa el az oslói, a budapesti és a Buenos Aires-i nagykövetjelölteket. A három politikai adománygyűjtő jelölése ráadásul nemcsak kongresszusi, hanem szakmai körökben is vihart kavart.

Colleen Bell televíziós producer és különböző környezetvédelmi, művészeti és szociális ügyek támogatója. 2012-ben tevékenyen hozzájárult Obama elnök újraválasztási kampányának adománygyűjtő tevékenységéhez. Jóváhagyása esetén Bell úgynevezett politikai kinevezett lesz. Karrierdiplomata legutóbb Charles H. Thomas személyében, 1990 és 1994 között állt a budapesti amerikai nagykövetség élén. Az ő elődje, az idén januárban elhunyt Robie Marcus Hooker “Mark” Palmer (1986-1990) szintén a washingtoni külügyminisztérium hivatásos állományához tartozott.

Ha a szenátus megszavazza, akkor a jelenlegi ügyvivő André Goodfriend helyett Bell érkezik a budapesti amerikai képviselet élére.  Ő lesz a rendszerváltozás utáni negyedik női amerikai nagykövet Budapesten. A 47 éves jelölt négy gyermek anyja. Férjével, a televíziós forgatókönyvíró és producer Bradley Bell-lel együtt eddig Los Angelesben élt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik