Nagyvilág

„Nincs Ebola-gyógyszer, mert a vírus eddig csak szegényeket ölt”

Kiosztotta a legnagyobb gyógyszergyárakat a WHO főigazgatója. Eközben Afrika, ahol a járvány még mindig tombol, az árvák miatt aggódik.

Miközben Amerikában a napokban hazaengedték az utolsó ebolás beteget is, és úgy tűnik, alábbhagy az eddigi legnagyobb Ebola-járvány körüli világméretű hisztéria, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója tüzes hangú nyilatkozatot tett, amiben a világ legnagyobb gyógyszergyárait is felelőssé tette a kialakult egészségügyi krízishelyzetért. Dr. Margaret Chan úgy véli, a gyógyszeripari óriások, akik sokat tehettek volna a járvány megfékezéséért, a legnagyobb szükségben fordítottak hátat az érintett országoknak.

A szakember még november elején, a Beninben tartott bizottsági ülésen jelentette ki, azért nincs még vakcina, mert a vírus eddig kizárólag szegény országokban pusztított. „Közel negyven éve tudunk erről a vírusról, még sincs ellenanyag, se gyógymód. Hogy lehet az, hogy a tudósaink ennyi idő után se tudnak felmutatni semmit?” – tette fel a kérdést, majd hozzátette: „Egyetlen magyarázat létezik erre, mégpedig az, hogy az Ebola-vírus története során eddig mindig szegény afrikai országokban pusztított. A profitorientált gyógyszergyárak pedig nem akartak olyan piacon befektetni, ami nem tud fizetni.”

A vakcina fontosságát hangsúlyozta dr. Peter Piot is, aki korábban a CNN-nek azt nyilatkozta, a járványt az egyszerű higiéniás szabályok betartásával könnyen meg lehetett volna akadályozni. A belga tudós most az Oxford Egyetemen tartott előadásában arról beszélt, a 2013-ban indult, eddig közel 5000 áldozatot követelő járvány már nem „csak” egy járvány, hanem humanitárius katasztrófa. „Ahhoz, hogy megállítsuk a vírus terjedését, mindenképp ellenanyagra lesz szükség. Jó hír, hogy ha ez megvan, ez lehet az utolsó olyan járvány, ahol az egészségügyi dolgozók kizárólag fertőtlenítővel és karanténnal tudnak védekezni.”

Ellenanyag: már embereken tesztelik

Ahhoz, hogy az egyszerű szándékból a végén hatásos, és főleg biztonságos ellenanyag születhessen, az eddig tapasztalatok alapján, legalább tíz évnyi megfeszített munka; kutatás, klinikai tesztelés és engedélyeztetés szükséges. Az Ebola-vakcina esetében szerencsére nem kell ennyit várni, a WHO ugyanis idén augusztusban precedens értékű döntést hozott, melyben jóváhagyta az Ebola-járvány megfékezését szolgáló ellenanyag klinikai kísérleteinek felgyorsítását.

Jelen pillanatban hétnél is több kísérlet zajlik közel egy időben. Ezek közül a legígéretesebb eredményeket egy bizonyos ChA123 nevű szer produkálja, melyen a legnagyobb gyógyszergyárak közösen dolgoznak az amerikai Bethesdában található állami orvosi kutatóintézettel (National Institute of Health). A szer klinikai kísérletei javában zajlanak: az első fázisban egyelőre brit, amerikai, svájci és mali önkéntesekkel tesztelik a vakcinát, de a gyártó terve az, hogy a közeljövőben az Unióra és két afrikai országra (Gabonra és Kenyára is) kiterjessze a kísérleteket.

A kutatók a teszt kiértékelt eredményeit 2015 végére várják, ám a Sierra Leonéban, Libériában és Guineában dolgozó orvosok – a kísérlet résztvevőiként – ennél jóval korábban, már januárban kétszázezer adagot kaphatnak a vakcinából.

Önként beadatják az Ebolát – így működik a vakcinateszt

Bár sokan azt hiszik, a klinikai kísérletekben résztvevő önkéntesek nem kockáztatják azt, hogy Ebola-vírussal fertőződjenek. Az oltóanyag, amit a szervezükbe fecskendeznek, ugyanis nem tartalmaz élő vírust, csupán egy a vírus felszínén is megtalálható proteint.

A kutatók a szervezet immunválaszára kíváncsiak. A nyolc hetes vizsgálati időszak alatt, miközben az önkéntesek figyelik magukat, és naplózzák a jelentkező mellékhatásokat, azt figyelik, a proteinre adott válasz vajon elégséges védelmet jelenthet-e majd egy élő vírus ellen.

Egy tízéves ikerpár lehet a kulcs az ellenanyaghoz 

Egy rádiófelhívásnak köszönhetően lett önkéntes

A 48 éves, ápolónőként dolgozó Ruth Atkins álmában se gondolta volna, hogy önként vállalkozik majd rá, hogy beadasson magának egy kísérleti szert. Pláne nem, egy Ebola-elleni kísérleti vakcinát. Mégis egyike lett annak a 60 első önkéntesnek, akik az Oxford Egyetem kutatóival együttműködve az ellenanyag klinikai tesztjeit végzik Nagy-Britanniában.

A kétgyermekes anya elárulta, a rádióban hallotta a felhívást, melyben önkénteseket kerestek. Azonnal döntött. A Daily Mail című brit lapnak azt is elmondta régóta aggodalommal figyelte a nyugat-afrikai eseményeket, és boldog volt, hogy végre tehet valamit. „A családom persze magán kívül volt. Aggódtak. A 15 éves kisfiam azt gondolta ebolás vagyok. Még azt is megkérdezte, meg fogok-e halni” – mesélte.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik